Η Κυβέρνηση μείωσε τις απατήσεις της Τρόικας για αποκοπές κοινωνικών παροχών, λέει ο Σ. Στεφάνου

19:03 12/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, μείωσε το ποσό που ζητούσαν οι δανειστές για αποκοπή των κοινωνικών παροχών από 150 εκ. ευρώ σε 113 εκ. για το 2013 και 28,5 εκ. για το 2014, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «λέγονται και γράφονται διάφορα» σχετικά με τη μείωση των κοινωνικών παροχών, ότι δήθεν δεν τη ζήτησε η Τρόικα

ή ότι η Κυβέρνηση απέκοψε περισσότερα από όσα ζητούσε η Τρόικα.

«Η Τρόικα ήρθε με συγκεκριμένη απαίτηση ευθύς εξ αρχής, για να μειώσουμε τις κοινωνικές παροχές κατά 150 εκ. ευρώ» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι κατά την προκαταρκτική διαπραγμάτευση τον Ιούλιο, η Τρόικα ζητούσε όπως το ποσό των κοινωνικών παροχών μειωθεί διότι ήταν πολύ ψηλό.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε, η Τρόικα έθεσε ως όρο για να έρθει στην Κύπρο «όχι απλώς να αποκοπούν 150 εκ. από τις κοινωνικές παροχές, αλλά να προσδιορίσουμε και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο από πού θα αποκοπούν».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι «με πόνο ψυχής που κάναμε αυτή την αποκοπή», ενώ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια ήταν να γίνει ένας εξορθολογισμός, ξεκινώντας πρώτα από εκεί που υπήρχε η δυνατότητα, χωρίς να επηρεαστεί σοβαρά το κοινωνικό σύνολο.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «ένεκα των απαιτήσεων της Τρόικα υποχρεωθήκαμε, ασφαλώς, να πάμε και σε ζητήματα που εμείς δεν θα δεχόμασταν καν να συζητήσουμε υπό διαφορετικές συνθήκες και δεδομένα».

Ακόμη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τα πολιτικά κόμματα «υπήρχαν και κόμματα που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες αποκοπές». Υπενθυμίζω, συνέχισε, ότι στις τότε συζητήσεις που είχαν γίνει δημόσια έλεγαν πως δεν είναι δυνατόν σε ένα ποσό των περισσότερων από δύο δις ευρώ για τις κοινωνικές παροχές να μη βρεθεί ποσό πέραν από τα 150 εκ, ενώ είπε ότι «μιλούσαν για 190 εκ. ή για 250 εκ. ευρώ που θα μπορούσαν να αποκοπούν».

«Ευελπιστούμε στην κατανόηση των ανθρώπων που επηρεάζονται αλλά επαναλαμβάνω ότι υπό τις συνθήκες και περιστάσεις δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα το διαφορετικό», είπε ο κ. Στεφάνου.

Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες κινητοποιήσεις από ομάδες πολιτών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι αντιδράσεις και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων από μέρους των εργαζομένων και των πολιτών είναι απολύτως σεβαστές, «φτάνει βέβαια να κρατηθούν και σε πλαίσια που όλοι παραδεχόμαστε ότι είναι τα φυσιολογικά και τα λογικά».

«Εμείς, ως Κυβέρνηση, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε έστω κάποιες θεσμικές κατακτήσεις και έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε στη ζωή θεσμικές κατακτήσεις» συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε δεδομένα και απαιτήσεις της Τρόικας, καθώς και επώδυνα μέτρα, τα οποία περιέγραψε ο Πρόεδρος στο διάγγελμά του.

Είπε επίσης ότι η προσπάθεια επικεντρώθηκε πολύ περισσότερο στο «να δώσουμε νόημα και σημασία στις θυσίες που υποβάλλεται ο λαός μας μ

Keywords
Τυχαία Θέματα