Η Κυβέρνηση δεν κωφεύει στα προβλήματα τρίτεκνων και πολύτεκνων

12:43 6/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να συζητήσει, ανάλογα με την εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών, τα θέματα που απασχολούν τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες μετά και την τροποποίηση των νομοθεσιών για την παροχή του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας, εξέφρασε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Η Υπουργός προανήγγειλε ταυτόχρονα την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πενταετούς προγράμματος δημογραφικής πολιτικής.

Η κ. Χαραλάμπους απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στην καθιερωμένη Γιορτή

της Πολύτεκνης Μάνας της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας.

Μιλώντας για την τροποποίηση του Νόμου για το επίδομα τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας, με την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, η Υπουργός είπε ότι οι αλλαγές στις δύο αυτές νομοθεσίες λόγω και της πίεσης που υπήρχε για άμεση λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, έγιναν μέσα σε ένα πολύ σύντομο πιεστικό, χρονικό διάστημα και δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος για ομαλή μετάβαση από τον έναν Νόμο στον άλλο.

«Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, ότι υπάρχουν κάποιες πρόνοιες στις νέες νομοθεσίες για τις οποίες οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν ιδιαίτερα έντονες απόψεις» είπε η Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η Κυβέρνηση δεν κωφεύει μπροστά σε αυτά τα ζητήματα».

Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, πρόσθεσε, «εργάστηκε πυρετωδώς έτσι που να εξεταστούν οι αιτήσεις των πολυτέκνων οικογενειών, ιδιαίτερα εκείνων με χαμηλά εισοδήματα».

Ηδη, σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, για το πρώτο τετράμηνο του 2012, 17.224 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων έχουν πληρωθεί επίδομα τέκνου με δαπάνη που φτάνει τα 22 εκ. Από το συνολικό αυτό ποσό τα 9.8 εκ. παραχωρήθηκαν σε 6.739 πολύτεκνες οικογένειες.

Σε ό,τι αφορά αποκλειστικά στους πολύτεκνους, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι συνεχίζεται η καταβολή επιδόματος μάνας μέσω του οποίου επωφελήθηκαν για το 2011, 20.833 πολύτεκνες μάνες με συνολική δαπάνη 18,758,514 εκατομμύρια ευρώ και η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πολύτεκνες οικογένειες για αγορά αυτοκινήτου μέσα από το οποίο επωφελήθηκαν, το προηγούμενο έτος, 467 οικογένειες με δαπάνη που ανήλθε στο 1,5 εκατομμύριο.

«Θέλω, επίσης, να σημειώσω την ετοιμότητά μας ανάλογα με την εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών και της οικονομίας γενικότερα, να συζητήσουμε τα θέματα που σας απασχολούν από την εφαρμογή των νέων νομοθεσιών», σημείωσε η Υπουργός.

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι η παρούσα Κυβέρνηση, παρά τις σοβαρές πιέσεις που δέχονται τα δημόσια οικονομικά, έχει ενισχύσει υφιστάμενες πολιτικές και έχει προβεί στην εισαγωγή νέων μέτρων που αποσκοπούν κύρια στην ενίσχυση της κυπριακής οικογένειας και στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα τη σύσταση, το 2009, του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, προσθέτοντας πως στην

Keywords
Τυχαία Θέματα