ΥΠΕΣ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

11:42 6/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσωπικά δεν θα σταματήσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

«Η προσήλωση σε μια συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού, που να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, παραμένει αναλλοίωτη παρά τις όποιες δυσκολίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε,» τόνισε σε χαιρετισμό της, στη συνεστίαση των κατοίκων του κατεχόμενου χωριού Νικήτας Μόρφου.

Η

Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα πως η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τις εξωτερικές εξαρτήσεις, μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και το λαό της και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Οπως ανέφερε ”παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που παρατηρούνται, θέλω να είστε βέβαιοι ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει λογικές και εποικοδομητικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν την επανένωση της πατρίδας μας”.

”Αρωγός”, σημείωσε, ”των προσπαθειών του Προέδρου, της Κυβέρνησης και της πολιτείας ευρύτερα, θα πρέπει να είμαστε όλοι εμείς μέσα από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και μέσα από τη μεταλαμπάδευση της δίψας για επιστροφή στις επόμενες γενεές”.

Η κ. Μαύρου είπε πως ”ως Υπουργείο Εσωτερικών και παρά τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες προσπαθούμε να βρισκόμαστε κοντά στον προσφυγικό κόσμο, αμβλύνοντας τα προβλήματα που αυτός έχει να αντιμετωπίσει”, σημειώνοντας πως ”μέσα από διάφορες ενέργειες και δράσεις του Υπουργείου εργαζόμαστε, ούτως ώστε να σταθούμε κοντά στον πρόσφυγα σήμερα με την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής μας πολιτικής που απευθύνεται στους πρόσφυγες μας, την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας, την παραχώρηση κρατικών οικοπέδων για αυτοστέγαση ή ως αντιστάθμισμα, την παραχώρηση πιστοποιητικών μίσθωσης ως ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας και την για πρώτη φορά παραχώρηση προσφυγικών δικαιωμάτων στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες”.

Παράλληλα, ανέφερε πως ”κοιτάζουμε προς το αύριο με την πολύμορφη ενίσχυση των Συμβουλίων των Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων ή και Σωματείων, Ομίλων και Οργανώσεων μέσα από την οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη μνήμη των κατεχομένων μας και τον πόθο για επιστροφή”.

Keywords
Τυχαία Θέματα