Η Κύπρος κέρδισε τον σεβασμό των εταίρων της μέσα από την Κυπριακή Προεδρία

09:35 31/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έφθασε στο τέλος της αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, όμως για την Κύπρο, ως κράτος, αρχίζει τώρα μια νέα εποχή στην ΕΕ. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο όφελος

για την Κύπρο είναι ότι μέσα από την σοβαρή δουλειά της ως Προεδρία του Συμβουλίου κέρδισε τον σεβασμό και την εκτίμηση των Ευρωπαίων, οι οποίοι βλέπουν πλέον την Λευκωσία ως έναν αξιόπιστο και σοβαρό εταίρο.

Ο κ. Κορνηλίου τονίζει ότι η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν τους έξι τελευταίους μήνες και να διατηρήσει την καλή εικόνα που δημιούργησε ανάμεσα στους εταίρους της. Θεωρεί ταυτόχρονα ότι η Κυπριακή Προεδρία πέτυχε τους στόχους της και εργάστηκε ως ένας πραγματικά έντιμος διαμεσολαβητής, αφήνοντας πίσω της σημαντικό έργο προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών, παρά το γεγονός ότι πριν από τη ανάληψη της προεδρίας η Κύπρος έγινε άδικα στόχος αβάσιμων δημοσιευμάτων και έτυχε αρκετής αμφισβήτησης.

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης Κορνηλίου δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος επισημαίνοντας ότι η Κύπρος πέτυχε στο “τεστ ωριμότητας” σε σχέση με τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

Εκφράζει παράλληλα τα συγχαρητήριά του σε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας, χαρακτηρίζοντας τους λειτουργούς στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες ως τους «πραγματικούς στρατιώτες που ήταν στην πρώτη γραμμή και μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερ. Το σύνθημα της Κυπριακής Προεδρίας ήταν να εργαστεί «Για μια Καλύτερη Ευρώπη». Εξι μήνες μετά, τι ακριβώς έχει πετύχει η Προεδρία που να δικαιώνει τον στόχο αυτό;

Απ. Θεωρώ ότι με βάση τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες κυρίως στην Ευρωζώνη, αποδεικνύεται ότι ναι, η Ευρώπη με την Κυπριακή Προεδρία έχει γίνει καλύτερη. Αυτό αντικατοπτρίζεται καταρχήν στη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ανάμεσα στα κράτη μέλη, κάτι που πετύχαμε όντας έντιμοι μεσολαβητές. Να υπενθυμίσω πώς ήταν οι σχέσεις των κρατών μελών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λίγο πριν αναλάβει η Κύπρος την προεδρία – λόγω της κρίσης στη διακυβέρνηση του Σένγκεν – και πώς είναι σήμερα με το πέρας της Προεδρίας.

Ερ. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα που να δικαιώνουν τον στόχο της Καλύτερης Ευρώπης;

Απ. Να ξεκινήσω με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας. Εμπλακήκαμε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και πετύχαμε μια συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο, η οποία επέτρεψε την επίλυση αυτού του ζητήματος που ταλάνιζε την ΕΕ για τόσες δεκαετίες.

Ενα άλλο παράδειγμα είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών. Οπως γνωρίζετε, το τραπεζικό σύστημα σε ολόκληρο τον κόσμο διέρχεται μια κρίση. Και γι αυτή την κρίση κλήθηκαν να καταβάλουν το κόστος Κυβερνήσεις αλλά και ο απλός πολίτης. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Κυπριακή Ομάδα που χειρίστηκε αυτό το ζήτημα διότι μέσα σε τρεις μήνες έγινε κατορθωτό να επέλθει συμφωνία και έτσι ο Ευρωπαίος πολίτης θα αισθάνεται περισσότερη σιγουριά διότι θα υπάρχει ένας έλεγχος των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα είναι ενιαίος και θα μπορεί να δρα και προληπτικά οπότε θα αποφύγουμε τις περιπέτειες του πρόσφατου παρελθόντος. Επίσης, μόλις αρχίσει να λειτουργεί ο ΕΕΜ τότε θα αρχίσουν οι απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Αντιλαμβάνεστε το όφελος από μια τέτοια απόφαση αφού δεν θα επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος ενός κράτους μέλους κάτι που θα διευκολύνει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους που είναι ένα βασικό κριτήριο για το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στα διάφορα προγράμματα.

Να επισημάνω επίσης την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε σε αρκετές νομοθετικές προτάσεις στον τομέα Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που αγγίζουν άμεσα τον Ευρωπαίο πολίτη καθώς επίσης και την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία που αναμφίβολα θα λειτουργήσει προς όφελος της ΕΕ.

Ερ. Εχετε ζήσει πολλές συγκινήσεις τους έξι μήνες της Προεδρίας. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες καλές ή και δύσκολες στιγμές, όπου δηλαδή πιστέψατε ότι δεν θα πετύχετε τους στόχους σας;

Απ. Κατ` αρχήν ποτέ δεν αμφέβαλλα ότι μπορούσαμε να πετύχουμε τους στόχους μας, υπήρξαν όμως στιγμές, ιδιαίτερα στη φάση της προετοιμασίας, κατά τις οποίες ήμουν πολύ ανήσυχος. Γιατί έβλεπα πως δεν είχε γίνει πλήρως αντιληπτό πώς θα έπρεπε να λειτουργήσουμε ως Προεδρία, είτε αυτό αφορούσε τον ρόλο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, είτε την όλη διαδικασία παρακολούθησης και χειρισμού ενός θέματος. Αυτό οφειλόταν σε μια σειρά παραγόντων. Ηταν η πρώτη μας Προεδρία. Ηταν επίσης η μεγάλη απόσταση Λευκωσίας – Βρυξελλών αλλά και το γεγονός ότι είμαστε μια μικρή χώρα με ιδιαιτερότητες λόγω της κατοχής. Η απόφαση τελικά να έχουμε μια “Brussels based” Προεδρία βοήθησε σημαντικά στην επιτυχία της αποστολής μας διότι επέτρεψε την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των θεμάτων και τον καλύτερο συντονισμό και οφείλω να πω ότι η Λευκωσία το σεβάστηκε πλήρως και μας στήριξε όσο μπορούσε.

Μόλις ανέλαβα, λίγους μήνες πριν την ανάληψη της Προεδρίας, όταν προσπαθούσαμε να προετοιμαστούμε έγκαιρα, θυμάμαι τις αντιδράσεις του προσωπικού γιατί έπρεπε να δουλεύουμε και τις Κυριακές και τις αργίες. Στο τέλος όμως βλέπεις τα ίδια τα άτομα να έχουν γίνει μια ομάδα με κοινό όραμα και μοναδικό σκοπό την επιτυχία της Προεδρίας ανεξαρτήτως προσωπικού κόστους. Και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά γιατί αυτοί ήταν οι στρατιώτες που ήταν στην πρώτη γραμμή και που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους.

Δεν θα ξεχάσω επίσης την τελευταία συνεδρία της Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) όπου είθισται να ευχαριστούν την Προεδρία. Εκεί, μέσα από τις σύντομες ομιλίες έγινε αντιληπτό σε όλους μας ότι μετά την Προεδρία οι εταίροι μας στην ΕΕ μας βλέπουν διαφορετικά, βλέπουν την Κύπρο ως έναν σοβαρό και αξιόπιστο εταίρο, που συμπεριφέρθηκε έντιμα. Αυτό πιστεύω είναι το μεγαλύτερο όφελος διότι τώρα μπορούμε να κτίσουμε πάνω σε αυτή την εικόνα.

Ερ. Κύρια προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας υπήρξε η συμφωνία επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ για την επόμενη επταετία. Δυστυχώς όμως αυτό δεν επιτεύχθηκε. Βέβαια όλοι έχουν αναγνωρίσει τη δουλειά και τις προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας. Είχε αντίκτυπο η αποτυχία αυτή στην επίτευξη άλλων προτεραιοτήτων μας;

Απ. Μας απογοήτευσε αυτό το γεγονός διότι αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο και έγινε σοβαρή προσπάθεια για αυτό το ζήτημα, εξ ανάγκης διότι το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Προεδρία να βρει τον συμβιβασμό πριν το τέλος της χρονιάς. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και πιστεύω ότι στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι οι προτάσεις μας, αν και κάπως δυσάρεστες γιατί για πρώτη φορά γινόταν λόγος για μείωση στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αποδείχθηκαν εκ των πραγμάτων ορθές. Παρουσιάσαμε πακέτο προτάσεων με μείωση κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ και είχαμε πει ότι χρειάζονται και άλλες μειώσεις γιατί αυτά ήταν τα μηνύματα που παίρναμε από τους καθαρούς συνεισφορείς. Αντιλαμβάνεσθε ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες κάθε προσπάθεια συμβιβασμού ήταν ακόμη πιο δύσκολη.

Ερ. Γινόταν λόγος και για περικοπές 200 δισεκατομμυρίων στον ΠΔΠ;

Απ. Οντως, η Βρετανία ήθελε μειώσεις μέχρι και 200 δις ευρώ οπότε ήταν δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση στις προτάσεις της Κομισιόν με τις θέσεις κάποιων κρατών μελών. Πιστεύω δείξαμε την κατεύθυνση αλλά ήταν μια διαδικασία που δεν ελέγχεται μέχρι την τελική της φάση από την προεδρία. Το τελευταίο κομμάτι των διαπραγματεύσεων το ανέλαβε σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος παρουσίασε τις δικές του ιδέες. Ο κ. Βαν Ρομπόι ακολούθησε τελικά τη λογική της Κυπριακής Προεδρίας και μας ικανοποιεί το γεγονός ότι ως Προεδρία αφουγκραστήκαμε σωστά τις θέσεις των κρατών μελών.

Ο μόνος αντίκτυπος ήταν ότι η μη επίτευξη συμφωνίας επί του ΠΔΠ τον Νοέμβριο δεν μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις πάνω στις τομεακές προτάσεις αφού έλειπε το κομμάτι που αφορούσε τον προϋπολογισμό. Αυτό όμως επηρεάζει κυρίως τους Ιρλανδούς γιατί έτσι και αλλιώς εμείς δεν θα είχαμε πολύ χρόνο.

Ερ. Βέβαια η Προεδρία κατάφερε την εξεύρεση συμβιβασμού και συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του 2013 και τις δύο τροπολογίες για το προϋπολογισμό του 2012, παρά το ότι έγιναν συναντήσεις που πήραν μέχρι το πρωί με τις προσπάθειες της Επιτροπής Συνδιαλλαγής, χωρίς αποτέλεσμα.

Απ. Το θέμα του προϋπολογισμού του 2013 αποτελεί μια από τις επιτυχίες της Προεδρίας και το τονίζω αυτό γιατί καταφέραμε να συμφωνήσουμε δύο φορές στον ίδιο προϋπολογισμό. Η πρώτη διαπραγμάτευση τον Ιούλιο ήταν πολύ δύσκολη γιατί είχαμε τις προτάσεις της Κομισιόν για αυξήσεις πέραν του 6%. Το Ευρωκοινοβούλιο ήθελε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, ενώ κάποια κράτη στο Συμβούλιο δεν ήθελαν αυξήσεις ή μπορούσαν να δεχθούν αυξήσεις κάτω όμως από το 1%. Στο τέλος πετύχαμε τον συμβιβασμό που περιλάμβανε αυξήσεις κάτω από το 3%, γνωρίζοντας ότι θα ήταν δύσκολο να συμφωνήσουμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για αυτό και απέτυχε και η προσπάθεια της Επιτροπής Συνδιαλλαγής. Η Κομισιόν επανήλθε με μια νέα πρόταση για το 2013 που ουσιαστικά ήταν η ίδια με την προηγούμενη. Η Κυπριακή Προεδρία κατάφερε να πετύχει αυτή τη φορά συμφωνία με τα κράτη μέλη και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις μεγάλες αποκλίσεις στις θέσεις τους. Και αυτό αποτελεί ακόμη μια φορά αναγνώριση του ρόλου μας ως έντιμοι διαμεσολαβητές.

Ερ. Και ειδικά τώρα με την πολύ καλή κατά ομολογία προεδρία που έκανε η Κύπρος αλλάζει και η αντίληψη των Ευρωπαίων προς εμάς. Αρχικά μας θεωρούσαν μονο-θεματικούς, ότι δηλαδή θα ασχολούμασταν μόνο με το Κυπριακό, αλλά τόσο ο κ. Ρομπόι όσο και ο κ. Μπαρόζο είπαν ότι η Προεδρία κατάφερε να προωθήσει ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Απ. Είναι γεγονός ότι πριν από τη ανάληψη της Προεδρίας γίναμε άδικα στόχος αβάσιμων δημοσιευμάτων και τύχαμε αρκετής αμφισβήτησης γιατί πολλοί ανησυχούσαν ότι η Κυπριακή Προεδρία θα ήταν μια τουρκικών θεμάτων Προεδρία, ότι η οικονομική κατάσταση θα μας επηρέαζε αρνητικά και ότι η απόσταση Βρυξελλών –Λευκωσίας θα δυσχέραινε το έργο της Προεδρίας μας. Ολοι αυτοί οι παράγοντες δημιούργησαν αρνητικές προσδοκίες. Ομως με τη σοβαρότητα, τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή μας αποδείξαμε ακριβώς το αντίθετο. Είναι σημαντικό να ακούς τέτοια λόγια από τους ίδιους τους αξιωματούχους της ΕΕ και να αναγνωρίζονται από όλους το έργο και τα αποτελέσματα της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας.

Ερ. Το προσωπικό που εργάστηκε τόσο στη Λευκωσία αλλά κυρίως εδώ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ στις Βρυξέλλες έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και κρίνοντας από τα σχόλια των ξένων δημοσιογράφων αλλά και των αξιωματούχων της ΕΕ η Κυπριακή Προεδρία ήταν πολύ πετυχημένη. Μάλιστα κύκλοι στο Συμβούλιο κάνουν λόγο για την καλύτερη προεδρία εδώ και χρόνια. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη συνέχεια αυτές τις γνώσεις που αποκτήθηκαν;

Απ. Χαίρομαι πραγματικά που εσείς ως δημοσιογράφος που παρακολουθήσατε από κοντά αυτή την τιτάνια προσπάθεια επιβεβαιώνετε τις θετικές εντυπώσεις που άφησε με το έργο της η Κυπριακή Προεδρία. Το σημαντικό είναι να καλλιεργήσουμε τις επαφές που είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε λόγω της Προεδρίας και να αξιοποιηθεί αυτή η μοναδική και πολύτιμη εμπειρία που ζήσαμε. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στις Βρυξέλλες συζητούνται καθημερινά θέματα που αγγίζουν τον Κύπριο πολίτη καθώς και εθνικά ζητήματα τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το μέλλον του τόπου μας.

Ερ. Κύριε Πρέσβη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε εντός της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου για έλλειψη αλληλεγγύης στην ΕΕ. Μέσα από την εμπειρία σας αυτούς τους έξι μήνες πιστεύετε ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη;

Απ. Η χρονική συγκυρία είναι πάρα πολύ δύσκολη για την ΕΕ. Και δεν είναι εύκολο να ζητάς από τον Ευρωπαίο πολίτη να πληρώνει για τα λάθη Κυβερνήσεων ή των τραπεζών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό κάνει τον Ευρωπαίο πολίτη πιο εσωστρεφή, πιο καχύποπτο με τις Βρυξέλλες. Για το λόγο αυτό χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να δούμε αυτή την αλληλεγγύη στην πράξη. Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας είναι εκεί η αλληλεγγύη, ίσως όμως όχι στον επιθυμητό βαθμό.. Θεωρώ ότι είμαστε μια οικογένεια με τα καλά και τα κακά μας, με τις διαφωνίες ή τις συγκλίσεις μας και στον βαθμό τον επιτρεπτό υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη, και εδώ αναφέρομαι στην κοινή γνώμη στα 27 κράτη μέλη.

Αισθάνομαι και εγώ κάποιες στιγμές αυτή την απογοήτευση, σκέφτομαι όμως πώς θα ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία εκτός ΕΕ; Θα καλούσε πχ η ΕΕ ανοικτά και ξεκάθαρα την Αγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της; Θα τολμούσαμε να προχωρήσουμε σε έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου;. Πιστεύω ότι η ένταξή μας στην ΕΕ δεν είναι μόνο μια φυσιολογική εξέλιξη της διαδρομής που ακολούθησε η Κυπριακή Δημοκρατία από την ανεξαρτησία της αλλά είναι και μια ανάγκη. Ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και έχοντας υπόψη και την γειτονιά μας δεν νομίζω ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επιβιώσει όντας μικρό κράτος χωρίς να ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια. Καμιά φορά είμαστε άδικοι γιατί όταν έχεις κάτι το θεωρείς δεδομένο και αγνοείς το πραγματικό όφελος. Η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε το ρόλο και τη σημασία της ΕΕ αποδίδοντας της το Νόμπελ Ειρήνης. Ακόμη και αν έχει αμφισβητηθεί η απόφαση αυτή να μην ξεχνούμε ότι είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία που στην Ευρώπη έχουμε 60 χρόνια συνεχούς ειρήνης.

Ερ. Η Προεδρία έφθασε στο τέλος της. Εξι μήνες μετά, είστε ικανοποιημένος;

Απ. Απόλυτα ικανοποιημένος. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα ή τι θα έπρεπε να αποφευχθεί. Στέκομαι στο τελικό αποτέλεσμα και ο απολογισμός της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας είναι πολύ θετικός και αυτό σημαίνει ότι ως κράτος έχουμε πετύχει στο τεστ ωριμότητας σε σχέση με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ.

Keywords
κυπρος, νέα, κυπε, συμμετοχή, βρυξέλλες, εξι, τραπεζες, χρεος, ΔΝΤ, ιαπωνια, οφείλω, δις, βαν, επηρεάζει, αγκυρα, σημαίνει, τεστ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, εισφορα αλληλεγγυης, Καλή Χρονιά, αργιες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, πως ειναι σημερα, το θεμα, γνωμη, δημοκρατια, δουλεια, εμπορικη, θεμα, κυπρου, τεστ, αγκυρα, αλληλεγγυη, αργιες, αφοσίωση, βρυξέλλες, γεγονος, γειτονια, γινει, δεδομενο, δημοσιο, δυστυχως, δις, διπλωμα, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευρω, ειπαν, υπαρχει, εκτιμηση, ελλειψη, εξελιξη, εξι, επηρεάζει, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερευνες, εσωτερικων, ευρωπη, ιδεες, ιδια, ιδιο, εικονα, κειμενο, κυριε, κυρια, λαθη, λευκωσια, λογια, λογο, μεχρι το πρωι, μηνυματα, μηνες, μειωση, μικρο, μπορειτε, ομαδα, οικογενεια, οντας, οραμα, ουσιαστικα, οφελος, οφείλω, παιδια, προγραμματα, πρωι, ρολο, σενγκεν, συνεχεια, σειρα, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σχολια, τιτανια, τις κυριακες, φορα, χρονος, κυπε, ανηκει, βαν, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, μια φορα, οργανα, πακετο, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα