Η Κύπρος ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή

16:11 16/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Ζούμε σε μία περίοδο όπου διαδραματίζονται συνταρακτικά και ιστορικής σημασίας γεγονότα και εξελίξεις στον άμεσο  γεωγραφικό μας περίγυρο, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Σε χαιρετισμό της στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Κοινωνικών και  Πολιτικών Επιστημών, με θέμα «Η Κύπρος ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», στη Λευκωσία, η κ.  Μαρκουλλή είπε ότι

”η Κύπρος προσπαθεί υπό τις περιστάσεις, λόγω και του πολιτικού της προβλήματος, να σταθεί στο  ύψος των περιστάσεων που προσφέρουν οι γεωπολιτικές συγκυρίες, συμβάλλοντας και η ίδια με τον δικό της τρόπο  στη διαμόρφωση των εξελίξεων, ως ο πλησιέστερος γείτονας εκ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Η Κύπρος, ανέφερε η κ. Μαρκουλλή, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, περιστοιχισμένο από μια περιοχή που  παρουσιάζει συνεχώς ευμετάβλητες και ποικίλες προκλήσεις, με παγκόσμιες διαστάσεις, οι οποίες ωθούν εκ των πραγμάτων την Κύπρο να διαδραματίσει ρόλο.

Η δράση μας αυτή, σημείωσε, έχει πάρει έμπρακτη μορφή με ποικίλους τρόπους και ενέργειες.

”Σε επίπεδο υποδομών, τα τελευταία χρόνια, επενδύσαμε αποφασιστικά στην ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων με άνοιγμα Πρεσβειών στις πλείστες των χωρών της ευρύτερης περιοχής, που στοχεύουν να αναβαθμίσουν και εμβαθύνουν σε σημαντικό βαθμό τις διμερείς σχέσεις μας”, πρόσθεσε.

Σχέσεις, σημείωσε, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά περαιτέρω ενδυνάμωσης – μέσω διμερών συμφωνιών και ποικίλων συνεργασιών, και οι οποίες αποτελούν απτά εργαλεία για την περαιτέρω εμπέδωση του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος, τόσο διμερώς όσο και ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Ανέφερε ότι οι παραδοσιακά άριστες πολιτικοοικονομικές μας σχέσεις με τις χώρες αυτές, αλλά και κυπριακής επινόησης πρωτοβουλίες, που οδήγησαν στις πρόσφατες συνεργασίες-πρότυπο, όπως για παράδειγμα σε θέματα οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας της Κύπρου με αριθμό γειτονικών κρατών και της αναπόφευκτης συνεκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου, αποτελούν ακόμη ένα τέτοιο παράδειγμα.

Είπε πως από το διορισμό της στο Υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Αύγουστο, επισκέφθηκε διμερώς πρωτίστως χώρες της εγγύς περιοχής, όπως το Τελ Αβιβ, το Κάιρο, τη Ραμάλλα και το Αμμάν, ενώ φιλοξένησε στην Κύπρο τον ομόλογό της Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, ενώ αναμένει να επιβεβαιωθούν οι μεταβάσεις της και σε άλλες χώρες της άμεσης γειτονίας μας, όπως για παράδειγμα τη Λιβύη και την Τυνησία.

Στις επισκέψεις αυτές πέραν των συναντήσεων με τους ομολόγους μου, σημείωσε, επιδιώκονται και πραγματοποιούνται επίσης συναντήσεις με τους Προέδρους και Πρωθυπουργούς των χωρών αυτών, καθώς και με ηγέτες Οργανισμών όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Αποτελεί καθολική διαπίστωση όλων αυτών των συναντήσεων, συνέχισε, ότι υπάρχει έντονη επιθυμία εκ μέρους όλων αυτών των γειτονικών μας χωρών, ενίσχυσης της συνεργασίας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, αντίστοιχα, για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.

Δεν πρέπ

Keywords
Τυχαία Θέματα