Ομαλά συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις εκλογές της Κυριακής

16:11 16/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Επί ποδός βρίσκεται η Υπηρεσία Εκλογών για τη διασφάλιση της ομαλότητας στις μεθαυριανές εκλογές για ανάδειξη των τοπικών αρχόντων και των μελών των σχολικών εφορειών.

Όλοι οι λειτουργοί εργάζονται εντατικά ώστε όλα να είναι έτοιμα για μια απρόσκοπτη εκλογική διαδικασία.

Συνολικά υπολογίζεται ότι την ημέρα των εκλογών θα εργαστούν γύρω στους 9 χιλιάδες υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Αστυνομίας.

Οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που θα εκλεγούν αναμένεται να γνωστοποιηθούν μέχρι τις δέκα το βράδυ

της Κυριακής ενώ τα μέλη των Δημοτικών/Κοινοτικών Συμβουλίων και των Σχολικών Εφορειών θα γίνουν γνωστά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ο Γενικός Εφορος Εκλογών Ανδρέας Ασσιώτης μιλώντας το μεσημέρι σε διάσκεψη Τύπου απηύθυνε έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους, να προσέλθουν στις κάλπες καθώς οι εκλογές αποτελούν «την πιο ουσιαστική λειτουργία κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος και την πιο απτή έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας».

Είπε επίσης ότι τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μία σκληρή κα συντονισμένη εργασία από τους εφόρους εκλογής και τα επιτελεία τους, ώστε να οργανωθούν με κάθε δυνατή λεπτομέρεια όλες οι διαδικασίες και φάσεις των εκλογών, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η αδιάβλητη και δημοκρατική διεξαγωγή τους.

Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι σε κάθε στάδιο έχουν εμπλακεί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων/συνδυασμών και των υποψηφίων και τίποτα δεν έγινε στα κρυφά ή χωρίς την παρουσία ή συνεννόηση μαζί τους.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων ανέρχεται σε 546,111 άτομα. Στον αριθμό περιλαμβάνονται 12,333 εκλογείς άλλων κρατών της ΕΕ με την πλειοψηφία να προέρχεται από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πεντακόσιοι εξήντα εννέα είναι Τουρκοκύπριοι εκλογείς.

Όπως είπε ο κ. Ασσιώτης δικαίωμα ψήφου έχουν και 89 εγκλωβισμένοι κατεχόμενων κοινοτήτων της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 114 της Αμμοχώστου.

Συνολικά θα λειτουργήσουν 1401 εκλογικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες και ένα στις κεντρικές φυλακές.

Η ψηφοφορία θα διεξάγεται από τις επτά το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα με μία ώρα διάλλειμα από τις 12 μέχρι τη μία.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα εκλογικά κέντρα, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, με εξαίρεση περιορισμένο αριθμό καλπών κατεχόμενων κοινοτήτων, οι οποίες θα μεταφερθούν για διαλογή και καταμέτρηση σε ενιαίο κέντρο διαλογής στον χώρο του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Ασσιώτης επανέλαβε ότι οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν μόνο προσκομίζοντας το εκλογικό τους βιβλιάριο, ασχέτως αν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο.

Οι επαρχιακές διοικήσεις θα είναι ανοικτές μέχρι αύριο στη μία το μεσημέρι για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων ενώ σελίδες στα βιβλιάρια μπορούν να προστεθούν και την ημέρα των εκλογών στα ίδια τα εκλογικά κέντρα.

Μέσω της ιστοσελίδας wtv.elections.moi.gov.cy και στον παγκύπριο αριθμό 77772212 ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να μάθε εκ των προτέρων που ακριβώς θα ψηφίσει.

Ο Γενικός Εφορος

Keywords
Τυχαία Θέματα