Η Κομισιόν βράβευσε 5 καινοτόμα περιφερειακά έργα

09:22 18/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την πράσινη ανάπτυξη στην Αυστρία, ένα έργο αστικού σχεδιασμού για οικολογικές πόλεις με τη συμμετοχή οκτώ κρατών μελών της ΕΕ, ένα πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών για ηλικιωμένους σε πέντε κράτη μέλη, ένα έργο αναζωογόνησης υποβαθμισμένων αστικών κέντρων στη Σουηδία και μια ενημερωτική ιστοσελίδα στην Πολωνία, ήταν τα έργα που τιμήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των βραβείων «RegioStars» την περασμένη Πέμπτη, σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες.

Οι

νικητές επιλέγηκαν από σύνολο πέραν των 350 υποψήφιων έργων από ολόκληρη την Ευρώπη που συγχρηματοδοτήθηκαν από τα κονδύλια της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ.

Η κριτική επιτροπή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ Λιουκ βαν ντε Μπράντε υπό την ιδιότητα του ως Ειδικός Σύμβουλος του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ξεχώρισε αρχικά 24 φιναλίστ.

Από αυτούς επιλέγηκαν εν τέλει οι πέντε νικητές, ένας για κάθε μία από τις κατηγορίες: Eξυπνη ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη, ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, «CityStar» ολοκληρωμένες στρατηγικές για την ανάπτυξη υποβαθμισμένων αστικών περιοχών και πληροφορίες και επικοινωνία.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαν, «τονίζουμε επανειλημμένα τη σημασία της επένδυσης σε δυναμικούς και καινοτόμους τομείς, όπως η έρευνα και η ανάπτυξη υποδομών και η ενεργειακή απόδοση, έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να συνεχίσει να «κάνει τη διαφορά» σε μια ολοένα και περισσότερο παγκοσμιοποιημένη οικονομία».

Οι νικητές αυτής της χρονιάς, πρόσθεσε, «είναι έργα πρότυπα στην προώθηση της οικονομίας χαμηλών εκπομπών, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της καταπολέμησης της περιθωριοποίησης, έχοντας όλα ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Στόχος των «RegioStars» είναι η προβολή των πιο καινοτόμων και επιτυχημένων έργων και η προσπάθεια της προώθησης βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ανάμεσα στους 24 φιναλίστ στην κατηγορία έξυπνη ανάπτυξη, είναι το ελληνικό έργο «Digi-lodge», που είχε ως στόχο την επιτάχυνση της ψηφιακής επένδυσης του τουριστικού τομέα.

Στο πλαίσιο του έργου ολοκληρώθηκαν συμφωνίες για σχεδόν 1,500 ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα, τα οποία μπορούν πλέον να προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες.

Έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από την περιφερειακή πολιτική στην Κύπρο από το 2004 και έπειτα, συμπεριλαμβάνουν την αναζωογόνηση του ορεινού θέρετρου του Καλοπαναγιώτη, έργο προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την αναβάθμιση του παρακαμπτήριου της Λεμεσού, την αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου Παλαιού Γηροκομείου στην παλιά Λευκωσία σε κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και την ανάπλαση του αστικού ιστού των περιοχών Φανερωμένης και «Ομεριέ» στην παλιά Λευκωσία.

Στην επίσημη τελετή βράβευσης είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν δημοσιογράφοι από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, οι οποίοι συμμετείχαν σε ειδικό σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσ

Keywords
Τυχαία Θέματα