Η Κομισιόν προτείνει 19 δισ. ευρώ για το Erasmus

17:05 23/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Την αύξηση κατά 70% των χρηματοδοτήσεων προτείνει για το νέο πρόγραμμα «Erasmus για όλους», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε το τελικό ποσό να φτάσει στα 19 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, έως 5 εκατομμύρια άτομα, σχεδόν διπλάσιος αριθμός απ’ ό,τι σήμερα, θα έχουν ευκαιρία για σπουδές ή κατάρτιση στο εξωτερικό με υποτροφία από το Erasmus για όλους, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται σχεδόν 3 εκατομμύρια φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητές επαγγελματικής

εκπαίδευσης. Οι φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από ένα νέο πρόγραμμα εγγυήσεων δανείων το οποίο δημιουργήθηκε μαζί με τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Η επένδυση στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος για την εκπαίδευση, την πολυγλωσσία, τον πολιτισμό και τη νεολαία, Ανδρουλλα Βασιλείου. Σύμφωνα με την Κύπρια Επίτροπο, οι σπουδές στο εξωτερικό δίνουν ώθηση στις δεξιότητες, στην προσωπική εξέλιξη και στην ικανότητα προσαρμογής των ατόμων, ενώ βελτιώνουν την απασχολησιμότητά τους.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι πολύ περισσότερα άτομα θα λάβουν υποστήριξη από την ΕΕ για να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, ενώ πρέπει επίσης να επενδύσουμε περισσότερο στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε τους κορυφαίους στον κόσμο και να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη» κατέληξε η κ. Βασιλείου.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής για το Erasmus για όλους, περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μέρος της εκπαίδευσης και της κατάρτισής τους στο εξωτερικό (σε σύγκριση με 1,5 εκατομμύριο στο πλαίσιο των τρεχόντων προγραμμάτων), ενώ σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται 135,000 φοιτητές που θα υποστηριχθούν για σπουδές σε χώρες εκτός της ΕΕ, καθώς επίσης και φοιτητές από τρίτες χώρες που θα πραγματοποιήσουν σπουδές στην Ένωση. Επίσης 735,000 μαθητές επαγγελματικής εκπαίδευσης θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μέρος της εκπαίδευσης και της κατάρτισής τους στο εξωτερικό (σε σύγκριση με 350 000 στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος), ενώ 1 εκατομμύριο εκπαιδευτικοί και διοργανωτές δραστηριοτήτων για νέους θα χρηματοδοτηθούν για διδασκαλία στο εξωτερικό (σε σύγκριση με 600 000 στο πλαίσιο των τρεχόντων προγραμμάτων).

Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη ότι 700.000 νέοι θα μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση σε εταιρείες στο εξωτερικό (σε σύγκριση με 600 000 στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος), 330.000 φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα μπορούν να επωφεληθούν από εγγυήσεις δανείων που θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των σπουδών στο εξωτερικό βάσει ενός εντελώς νέου προγράμματος. Τέλος, 540 000 νέοι θα μπορούν να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό στο εξωτερικό ή να συμμετάσχουν σε ανταλλαγές νέων (σε σύγκριση με 374 000 σ

Keywords
Τυχαία Θέματα