Η υιοθεσία πρέπει να εξυπηρετεί το συμφέρον του παιδιού και όχι τις επιθυμίες ενός ζευγαριού, δηλώνει η Κουρσουμπά

16:32 11/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κάθε πράξη υιοθεσίας πρέπει να είναι το αποτέλεσμα των ιδιαίτερων περιστάσεων, στις οποίες βρίσκεται ένα παιδί και σε καμιά περίπτωση, για το λόγο ότι ένα άτομο ή ένα ζευγάρι έχει εκφράσει επιθυμία να αποκτήσει ένα παιδί, σημειώνει σε γραπτή παρέμβασή της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, αναφορικά με την διερεύνηση υπόθεσης παράνομης υιοθεσίας βρέφους.

Ως εκ τούτου, αναφέρει, η διαδικασία θα πρέπει να καθοδηγείται από τις ανάγκες του ίδιου του παιδιού και να εξυπηρετεί το ύψιστο συμφέρον του. ”Σε καμία περίπτωση, η επιθυμία για απόκτηση

ενός παιδιού, κατά τα άλλα απόλυτα κατανοητή και σεβαστή, όσο έντονη και ειλικρινής και αν είναι, δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει το αποκλειστικό κριτήριο στη βάση του οποίου θα εξεταστεί το αίτημα μιας υιοθεσίας”. Η καταβολή δε οποιουδήποτε χρηματικού ποσού ως αντίτιμο για την παραχώρηση ενός παιδιού για υιοθεσία, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, υποβαθμίζει την ανθρώπινη ύπαρξη στην κατάσταση ενός εμπορεύσιμου αγαθού, ως εκ τούτου συνιστά πράξη εμπορίας και, κατά συνέπεια, ποινικό αδίκημα, παρατηρεί η κ. Κουρσουμπά.

Υπενθυμίζει ότι σε παρέμβασή της προς την Υπουργό Εργασίας έχει επισημάνει την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στην Κύπρο, στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθώς και της Σύμβασης της Χάγης για την Προστασία Παιδιών και τη συνεργασία αναφορικά με τη Διακρατική Υιοθεσία, προσδιορίζοντας τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο. Η Επίτροπος, έκτοτε, παρακολουθεί τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, ενισχύοντας την προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με παρατηρήσεις, σχόλια και εισηγήσεις επί των προσχεδίων του νέου νομοσχεδίου, σημειώνει.

Η Επίτροπος επισημαίνει ότι το υπό διερεύνηση περιστατικό, συνδέεται με μια από τις αδυναμίες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού και πιο συγκεκριμένα, τη δυνατότητα διευθέτησης υιοθεσίας, μετά από συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, χωρίς την παρέμβαση επαγγελματικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης αξιολόγησης. Καλεί δε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προωθήσει άμεσα την κατάθεση του Νομοσχεδίου στη Βουλή για θεσμοθέτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα