Η Κομισιόν έδωσε αναβολή στην Κύπρο και αλλες 8 χώρες για την ελευθέρωση ραδιοφάσματος

18:45 23/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε σήμερα αποδεκτό το αίτημα εννέα κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να αναβάλουν για εξαιρετικούς λόγους τη χρήση της ζώνης των 800 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες, καθώς έχασαν την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2013, στην οποία είχαν αρχικά συμφωνήσει.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, τα κράτη μέλη προσκόμισαν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός όσον αφορά την εκχώρηση ραδιοφάσματος στην ΕΕ. Η Επιτροπή

συμφώνησε να επιτρέψει την αναβολή της συμμόρφωσης στις εξής χώρες: Κύπρος, Ισπανία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία και Φινλανδία.

Αναφορικά με την Κύπρο, στην απόφαση της Κομισιόν αναφέρεται ότι η παρέκκλιση που ζητείται από την Κυπριακή Δημοκρατία με την επιστολή της 29ης Οκτωβρίου 2012 σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4 της απόφασης αριθ. 243/2012/ΕΕ χορηγείται έως ότου επιλυθούν αποτελεσματικά τα θέματα του φάσματος που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στη ζώνη των 800 MHz ή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να εξετάζει τη δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας αδειοδότησης κατά τρόπον ώστε να επιτραπεί η χρήση της ζώνης των 790-862 MHz για υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, πλην των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών», τονίζεται, ενώ επισημαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβάλει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρήσης της ζώνης των 800 MHz για υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών πλην των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

Η Επιτροπή δεν επέτρεψε παρεκκλίσεις για τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, καθώς στις χώρες αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην οργάνωση της διαδικασίας έγκρισης και όχι σε εξαιρετικές περιστάσεις που εμποδίζουν την ελευθέρωση της ζώνης.

Για την Ελλάδα, τη Λετονία και την Τσεχία έκρινε ότι απαιτείται συμπληρωματική αξιολόγηση. Δύο κράτη μέλη έχασαν την προθεσμία και δεν ζήτησαν παρέκκλιση (Βέλγιο και Εσθονία), ενώ η Βουλγαρία κοινοποίησε τη συνέχιση της χρήσης της ζώνης για σκοπούς δημόσιας ασφάλειας και άμυνας.

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει το άνοιγμα της ζώνης των 800 MHz καθοριστικό για την επέκταση της χρήσης των δημοφιλών ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών. Τονίζει ότι μια από τις συνέπειες της κωλυσιεργίας των κρατών μελών είναι ότι τα τηλέφωνα που θεωρούνται πρώτης ανάγκης συσκευές για τους πολίτες δεν λειτουργούν πλήρως στην Ευρώπη.

«Συμφωνήσαμε να χορηγήσουμε προσωρινές και περιορισμένες παρεκκλίσεις όσον αφορά τη ζώνη των 800MHz για εννέα χώρες», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέιλι Κρους, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι μια ρεαλιστική παραχώρηση, αλλά θα είναι η τελευταία γιατί κάθε καθυστέρηση στην ελευθέρωση ραδιοφάσματος πλήττει την οικονομία μας και προκαλεί σύγχυση στους πολίτες».

Η ζώνη των 800 MHz είναι μέρος του «ψηφιακού μερίσματος», δηλαδή του φάσματος που ελευθερώνεται με τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεοπτική τεχνολογία. Συγκεκριμένα, αυτή η ζώνη συχνοτήτων έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες σε μία ολόκληρη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων και των αγροτικών περιοχών. Μέχρι στιγμής, μόνο 11 κράτη μέλη ανακοίνωσαν ότι έχουν παραχωρήσει τη χρήση της ζώνης των 800 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες, βάσει των τεχνικών όρων χρήσης που ορίζονται στην απόφαση της Κομισιόν του 2010.

Κατά την εξέταση των αιτήσεων για τη χορήγηση παρεκκλίσεων αξιολογήθηκαν κυρίως η δυσκολία άμεσης ελευθέρωσης της ζώνης των 800 MHz από τις υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, καθώς και προβλήματα διασυνοριακού συντονισμού των συχνοτήτων, ιδίως με χώρες εκτός ΕΕ, που καθιστούν αδύνατη την άμεση ελευθέρωση της ζώνης.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών εκτιμούν ότι η υποδομή για παροχή ευρυζωνικής κάλυψης με χρήση της ζώνης των 800 MHz θα είναι περίπου 70% φθηνότερη απ’ ό,τι με τις ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιεί σήμερα η 3η γενιά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας (UMTS). Το χαμηλότερο κόστος που συνεπάγεται η εξάπλωση τέτοιων δικτύων θα καταστήσει αυτές τις επενδύσεις περισσότερο ελκυστικές για τους φορείς εκμετάλλευσης, οι οποίοι πρέπει να βελτιώσουν τη γεωγραφική κάλυψη των ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα