Η κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό εντός χρονοδιαγραμμάτων, βεβαιώνει ο Υπουργός Ενέργειας

17:30 12/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας Τουρισμού και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε εκ νέου την Τρίτη ότι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τερματικό φυσικού αερίου συνεχίζεται ως έχει και εντός χρονοδιαγραμμάτων όταν κλήθηκε να σχολιάσει εάν τίθεται θέμα εμπλοκής στη διαδικασία και της Τουρκίας, είτε με αγωγό προς τη Τουρκία είτε με άλλο τρόπο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην οποία παρέστη για τη συζήτηση της έκθεσης της Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Εμπορίου το 2011, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση

για να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις προσθέτοντας ότι μεσούσης διαπραγμάτευσης , δεν μπορεί να τοποθετείται για τις θέσεις της Κυβέρνησης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να στηριχθεί το τερματικό, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «το σίγουρο είναι πως έχουμε πολλά αποθέματα φυσικού αερίου».

Προσθέτοντας ότι εάν «η ερώτηση που τίθεται είναι αν υπάρχουν αρκετά αποθέματα από το οικόπεδο Αφροδίτη», εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή όπως το βλέπουμε είναι οριακό»

«Θα επανατονίσω ότι δεν είναι θέμα ποσοτήτων αλλά είναι θέμα χρόνου», ανέφερε λέγοντας ότι «είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα»

Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις ξένων οίκων που υποστηρίζουν ότι το τερματικό πρέπει είναι 100% ιδιωτικών συμφερόντων, ο Υπουργός Ενέργειας απάντησε ότι «αυτά είναι τα θέματα που εξετάζουμε» και ανέφερε ότι «έχουμε όλες τις επιλογές ενώπιον μας για να δούμε πιο είναι το καλύτερο προς το συμφέρον της Κύπρου».

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα εμπλοκής της Τουρκίας στη διαδικασία, είτε με αγωγό προς τη Τουρκία είτε με άλλο τρόπο, ο κ . Λακκοτρύπης είπε ότι όσον «μας αφορά εμάς, όχι».

«Εμείς επικεντρωνόμαστε στο στρατηγικό σχεδιασμό μας που είναι ο τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου για τις εξαγωγές», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης καυσίμων Βασιλικό, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι ο διαγωνισμός τερματίστηκε εδώ και μερικούς μήνες μετά από εισήγηση της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Πρόσθεσε ότι εμπλέκεται η ανάπτυξη της περιοχής που αποτελεί ένα σύνθετο θέμα το οποίο άπτεται θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εξήγησε ότι πρέπει να κηρύξουμε την περιοχή σε βιομηχανική ζώνη και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Εσωτερικών για να γίνει το συντομότερο δυνατό και να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τις εταιρείες πετρελαιοειδών για τη σύντομη μετακίνηση των δεξαμενών από τη Λάρνακα.

«Επίσης κοιτάζουμε το θέμα των στρατηγικών αποθεμάτων στην Κύπρο και έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα να μετακινηθούν από τη Λάρνακα τα υγραέρια», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά το τερματικό παραλαβής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου εξήγησε ότι μετά την εισήγηση της ομάδας διαπραγμάτευσης ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.

Πρόσθεσε ότι επρόκειτο για μια, από το 2000 και εντεύθεν διαχρονικά ταλαίπωρη συμφωνία, με πολλές τροποποιήσεις και πολλές επισημάνσεις από την ελεγκτική υπηρεσία, για τον τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκε.

Ανέφερε ότι ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια για ολοκλήρωση του Μάστερ Πλαν του Βασιλικού, για να κηρυχθεί η συγκεκριμένη περιοχή σε βιομηχανική περιοχή και να βοηθηθούν ιδιωτικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να μεταφερθούν κατά προτεραιότητα οι αποθήκες υγραερίου και ακολούθως στις δεξαμενές πετρελαιοειδών.

Πρόσθεσε ότι είναι ένας στόχος δεκαετιών και πολύ σύντομα αυτά τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε η Λάρνακα να απαλλαγεί από ένα βραχνά που τη βασανίζει τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, όταν λήφθηκαν οι πρώτες αποφάσεις για μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών και παράλληλα να αξιοποιηθούν στρατηγικά οι επενδύσεις στο Βασιλικό.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει σε αποφάσεις αναφορικά με το κόστος φύλαξης των αποθεμάτων πετρελαιοειδών που αυτή τη στιγμή φυλάγονται στην Ελλάδα με ψηλό κόστος. Εξήγησε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει κατά πόσον τα αποθέματα θα φυλάγονται σε κρατικό, χώρο, σε κρατικό χώρο σε συνεργασία με ιδιώτες ή θα ανατεθεί σε ιδιώτες.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να κλείσει και το θέμα με τις δεξαμενές των εταιρειών στη Λάρνακα.

Βιομηχανικά τεμάχια

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής ελέγχου συζητήθηκαν η παρατηρήσεις της Γενικού Ελεγκτή που αφορούν τις μισθώσεις βιομηχανικών τεμαχίων.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε μετά τη συνεδρία ότι ο θεσμός των κυβερνητικών βιομηχανικών περιοχών έχει στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, παρατηρώντας ότι ορισμένοι βιομήχανοι δεν ενδιαφέρονται να λειτουργούν τις βιομηχανικές τους μονάδες και επιλέγουν να υπενοικιάζουν τα βιομηχανικά τεμάχια που τους παραχωρήθηκαν σε τρίτα πρόσωπα, ή πωλούν ή εκχωρούν τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις μίσθωσης με αποτέλεσμα να εισπράττουν ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ καταστρατηγώντας τους σκοπούς για τους οποίους υφίστανται και λειτουργούν οι βιομηχανικές περιοχές.

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε ενοικίαση βιομηχανικού οικοπέδου στο Στρόβολο με 6.500 ευρώ το χρόνο, το οποίο υπενοικιάστηκε στο κράτος με 150.000 ευρώ για αποθηκευτικούς χώρους των φαρμακευτικών υπηρεσιών.

Καταλήγοντας είπε ότι πρέπει να καθοριστεί πολιτική ώστε να μη καθίσταται δυνατόν κάποια άτομα να επωφελούνται σε βάρος του δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα