Η Ισπανία προειδοποιεί ότι θα εισέλθει σε νέα ύφεση

21:17 9/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ισπανία προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί με ακόμα πιο ταχύτερο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του 2012, επαναφέροντας την χώρα σε νέα ύφεση.

Ο Υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos έδωσε τη ζοφερή αυτή πρόβλεψη, αυξάνοντας την αγωνία μετά την συρρίκνωση κατά 0,3% της ισπανικής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 και την ραγδαία αύξηση του ποσοστού ανεργίας σχεδόν στο 23%.

”Το πρώτο τρίμηνο θα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, αυτό το τρίμηνο θα μπορούσε πιθανώς να είναι το χειρότερο,

χειρότερο από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους”, είπε ο Ισπανός Υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στο ραδιόφωνο ”Onda Cero”.

”Παρ’ όλα αυτά ελπίζω ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ελάχιστα λιγότερο κακό και ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έχουμε ήδη μια κατάσταση σταθεροποίησης”. πρόσθεσε.

Η ύφεση ορίζεται, ευρέως, σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης.

Η Ισπανία εξήλθε στις αρχές του 2010 από μια ύφεση διάρκειας 18 μηνών, η οποία προήλθε από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κατάρρευση της φούσκα των ακινήτων στην χώρα που κατέστρεψε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και άφησε πίσω της ένα τεράστιο αριθμό επισφαλών δανείων και χρεών.

”Αλλά το μέλλον δεν είναι γραμμένο σε πέτρα, εξαρτάται από εμάς”, σημείωσε ο Ισπανός Υπουργός Οικονομίας.

”Εδώ είναι που παίζει ρόλο η οικονομική πολιτική: Στην ανάλυση, στα μέτρα που λαμβάνουμε, στην μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην προσαρμογή που πρέπει να γίνει στο δημόσιο έλλειμμα των περιφερειακών Κυβερνήσεων”, είπε ο κ. De Guindos.

”Αυτά είναι που με κάποιο τρόπο θα πρέπει να φέρουν στην Ισπανία πίσω στην πορεία της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας”, σημείωσε.

Η ζοφερή πρόβλεψη προστίθεται στηn απαισιοδοξία που εξέφρασε χθες σε σχέση με το μέλλον της Ισπανίας ο Πρωθυπουργός της χώρας Mariano Rajoy, όταν είχε προβλέψει ότι οι ουρές των ανέργων θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο τέλος του 2011 στο 22,85%, που αποτελεί ρεκόρ 17 ετών και το υψηλότερο μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, καθώς αυτοί που αναζητούν εργασία ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα