Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΣτΕ επικρίνει την ΠΓΔΜ

14:36 25/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κακοποιήσεις προσωρινά κρατουμένων, εγκλείστων και ψυχικά ασθενών, στις φυλακές και τα ψυχιατρεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) διαπιστώνει σε έκθεσή της που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).

Στην έκθεσή της η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι στη μεγαλύτερη φυλακή των Σκοπίων, στο Ιντριζοβο, διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις κακοποίησης κρατουμένων

από το προσωπικό, ενώ – όπως αναφέρεται – σημαντικό πρόβλημα παραμένει και η βία που υπάρχει μεταξύ των ίδιων των κρατουμένων.

Οι τρόφιμοι κρατούνται σε ερειπωμένα κτίρια και υποχρεούνται να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, σ’ ένα ανασφαλές και ανθυγιεινό περιβάλλον, όπου οι κρατούμενοι παραμένουν κλειδωμένοι στα κελιά τους μέχρι και 23 ώρες την ημέρα, τονίζεται στην έκθεση.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί, κατά την CPT, τόσο στο κέντρο κράτησης των Σκοπίων όσον και στις φυλακές του Τέτοβου.

Ιδιαίτερα επικριτική είναι στην έκθεσή της η Επιτροπή για τη μεταχείριση των ανηλίκων που είναι προφυλακισμένοι ή κρατούμενοι.

Δεν τους προσφέρονται εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και συχνά τιμωρούνται με απομόνωση, αναφέρεται.

Κακομεταχείριση των ασθενών από το προσωπικό διαπιστώνει η έκθεση της CPT ότι γίνεται και στα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Ντεμίρ Χισάρ.

Στις συστάσεις της προς τις αρχές της ΠΓΔΜ, η Επιτροπή αναφέρει ότι επιβάλλεται η θεμελιώδης αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος και η παροχή συνεχούς εξειδικευμένης εκπαίδευσης στο προσωπικό των φυλακών και των ψυχιατρικών καταστημάτων.

Στην απάντησή τους οι αρχές, αναφέρονται σε μία σειρά μέτρων που έχουν λάβει ή κυρίως προτίθενται να λάβουν, προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων στις φυλακές και τα ψυχιατρεία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα