Η επίσκεψη στη Μόσχα υπερκέρασε τις προσδοκίες μας, εκτιμά ο Γ. Βαρνάβα

11:16 5/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Βουλή και Κυβέρνηση υποχρεούνται να συνεχίσουν τις φιλικές σχέσεις του κυπριακού με το ρωσικό λαό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ με την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στη Μόσχα, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των επαφών υπερκέρασε τις προσδοκίες της αντιπροσωπείας.

«Θεωρούμε ότι η επίσκεψη της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Μόσχα,

ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, αμέσως μετά τα γεγονότα της οικονομικής κρίσης που έζησε η Κύπρος, τα οποία είχαν επηρεάσει άμεσα τις σχέσεις με τη Ρωσία, ήταν πολύ χρήσιμη», ανέφερε ο κ. Βαρνάβα.

Οι προσδοκίες μας αποδείχθηκαν μικρότερες από τις πραγματικές δυνατότητες, αφού οι συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε απέδωσαν περισσότερα από τα αναμενόμενα, σημείωσε προσθέτοντας ότι εξαιρετικής σημασίας ήταν η συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας της Ομόσπονδης Ρωσικής Δημοκρατίας, Σεντιουρίν Γιούρι, κατά την οποία πέρασαν το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην προοπτική εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων.

Πρόσθεσε ότι τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας όσο και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετείχαν στη συνάντηση έστειλαν το μήνυμα ότι το ενδιαφέρον της Ρωσίας όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο είναι μεγάλο.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στη συνάντηση που είχαν με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η στήριξη που παρέχει η Ρωσική Ομοσπονδία από το 1960 στο πρόβλημα της Κύπρου και στις συναντήσεις που είχαν με την Πρόεδρο της Άνω Βουλής και τον Πρόεδρο της Δούμας αποπνέουν το αισιόδοξο μήνυμα πως ότι και αν συμβεί οι δύο λαοί, ο κυπριακός και ο ρωσικός, έχουν στενές σχέσεις που διατηρούνται για πάρα πολλά χρόνια και ακόμα και μετά από το τράνταγμα της οικονομικής κρίσης που δέχθηκε η Κύπρος και τις όποιες σκιές προκάλεσε στις σχέσεις των δύο χωρών, οι δεσμοί παραμένουν ισχυροί.

«Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης μπορούμε να εκφράσουμε αισιοδοξία ότι εάν η δική μας πλευρά χειριστεί σωστά τα θέματα που αναδεικνύονται από τις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία μπορούμε να αναπτύξουμε πολύ περισσότερο από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια τις σχέσεις μας», σημείωσε.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων προσέφερε μέσα από αυτή την επίσκεψη, μέγιστη συνεισφορά στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός», είπε αναφέροντας ότι “δεν θα περιοριστώ να αναφέρω ότι η μπάλα βρίσκεται μόνο στα πόδια της Κυβέρνησης, από εδώ και μπρος, αλλά να υποδείξω ότι η μπάλα είναι στα πόδια όλων μας”.

Ο κ. Βαρνάβα εξήγησε ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση «και μεταφέραμε δικά της μηνύματα και θα μεταφέρουμε στην Κυβέρνηση τις απαντήσεις σε αυτά τα μηνύματα και απομένει η Κυβέρνηση και η Βουλή σε συνεννόηση, να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες ώστε οι σχέσεις της των Κυβερνήσεων Κύπρου – Ρωσίας να βελτιωθούν σε επίπεδο ψηλότερο από ότι ήταν πριν από την απόφαση του Eurogroup».

«Η υποδοχή της οποίας τύχαμε επιβεβαιώνει ότι ο κυπριακός λαός με το ρωσικό λαό έχουν κοινή πορεία και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να απολέσουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτή την πορεία», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα