Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 5/7/2013

09:48 5/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δηλώσεις και γεγονότα που έχουν να κάνουν με την προεκλογική περίοδο που διέρχονται στα κατεχόμενα κυριαρχούν στις πέντε τ/κ εφημερίδες. Γίνεται αναφορά στην απάντηση του υιού Ερτουγρούλογλου που διαψεύδει ότι του δόθηκε «κρατική γη» για σκοπούς τουριστικής ανάπτυξης στην Καρπασία, στις δηλώσεις Ταλάτ για το ρόλο της «βουλής», την αναφορά της νυν «υπουργού εσωτερικών» για άδεια ταμεία στο «υπουργείο», κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Επαναστάτησε», αναφέρεται στην αντίδραση του Ογουζχάν Ερτουγρούλογλου, γιου

του πρώην «υπουργού υγείας», ο οποίος χαρακτήρισε αποκυήματα φαντασίας τα δημοσιεύματα ότι το «υπουργικό» της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ είχε παραχωρήσει υπό μορφή ενοικίου στην εταιρεία του, «κρατική γη» 25 εκταρίων, δίπλα στη θάλασσα, στην κατεχόμενη Καρπασία. Την απόφαση ακύρωσε προχθές με νέα απόφαση το «υπουργικό» της «κυβέρνησης» Σιμπέλ Σιμπέρ. Αλλού γράφει ότι ο Μαντέλα έπεσε σε κώμα και πως ο κόσμος χάνει ακόμη ένα θρύλο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις νέες δηλώσεις του ανεξάρτητου υποψηφίου «βουλευτή» Εζντέρ Ασλάνμπαμπα, ο οποίος ισχυρίζεται ακόμη ότι η υπόθεση δωροδοκίας παραμένει και πως αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, γιατί μετά που εισήλθε στην πολιτική, δεν έγινε πλούσιος.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ερασιτέχνης η βουλή», αναφέρεται σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος επέκρινε το γεγονός ότι οι «βουλευτές», ενώ ασκούν αυτό το καθήκον, εξακολουθούν να εξασκούν και το επάγγελμά τους, πράγμα που κάνει τη «βουλή» να φαίνεται ερασιτεχνική. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΞ, Ανδρέα Μαυρογιάννη για την πρόταση της ε/κ πλευράς που αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων και επισημαίνει ότι η κλειστή περιοχή θα επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες, η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα ανοίξουν τα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και για σκοπούς εξαγωγής προς την ΕΕ των τ/κ προϊόντων θα χρησιμοποιείται το λιμάνι της Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι ο πρώην «υπουργός δημοσιονομικών», Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως επί «διακυβέρνησης» Κιουτσιούκ είχαν αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού του ψευδοκράτους κατά 40% και παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, σημείωσαν μικρή αύξηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «50 χιλιάδες ΤΛ χρέος για φαγητό και ποτό», αναφέρεται σε δηλώσεις της νυν «υπουργού εσωτερικών», Γκιουλσούν Γιουτζέλ για τον προκάτοχό της, Ναζίμ Τσαβούσογλου, τον οποίο επέκρινε γιατί άφησε το ταμείο άδειο και μάλιστα με χρέος 50.000 ΤΛ (22.000 ευρώ περίπου) για κεράσματα και πως τα χρήματα 12 μηνών τα έφαγε σε 5 μήνες. Αλλού γράφει ότι το καθεστώς του πραξικοπήματος στην Αίγυπτο ανέλαβε καθήκοντα αλλά έχει διχάσει το λαό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα χρόνια προβλήματα που παρουσιάζει το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος, το οποίο τις προάλλες για μια ακόμη φορά έβγαζε μαύρο καπνό, γράφοντας για ντουμάνι που επηρεάζει τις ζωές των γύρω κατοίκων εδώ και χρόνια.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πρέπει να προστατέψουμε τα δάση μας», γράφει ότι ειδικοί που μίλησαν στην εφημερίδα επεσήμαναν ότι το ψευδοκράτος πρέπει να αποκτήσει δικό του πυροσβεστικό ελικόπτερο ή αεροπλάνο, τονίζοντας την ανάγκη πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Αλλού αναφέρεται σε τροχαίο ατύχημα κατά το οποίο ο οδηγός τραυματίστηκε σοβαρά όταν το όχημα που οδηγούσε ανατράπηκε και σερνόταν με την οροφή για πολλά μέτρα στο δρόμο. Σε άλλο θέμα γράφει για τις δηλώσεις του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα, Ιμπραχίμ Ακτσιά και τη θέληση – όπως λέει – που εξέφρασε να μην δοθεί επιβράβευση στις διάφορες προπαγάνδες, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν παρέχει μόνο στήριξη και βοήθεια στους Τ/κ, αλλά έχει κάνει τα πάντα γι’ αυτούς.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «700 χιλιάδες στερλίνες στον Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι», γράφει ότι η «κυβέρνηση» Κιουτσιούκ πλήρωσε στον πρώην «δήμαρχο» το προαναφερόμενο ποσό που αφορά ένα οικόπεδο για το οποίο καταχωρήθηκε από τον Μπουλούτογλουλαρι υπόθεση στο «δικαστήριο», την οποία και κέρδισε και η αποζημίωση δόθηκε μία εβδομάδα πριν φύγει από την εξουσία η προηγούμενη «κυβέρνηση». Αλλού γράφει ότι ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τους επιτυχόντες στα πανεπιστήμια και αναφέρεται στους πρώτους ανά κλάδο σπουδών, όπως ισχύει για το σύστημα εκπαίδευσης που παρέχεται στους Τ/κ. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου/συγγραφέα Χουσνού Μαχαλί για τα γεγονότα στην Αίγυπτο, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Μόρσι έφυγε και διερωτάται ποιος ακολουθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα