Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε παχυσαρκία

19:55 6/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η διασύνδεση της έλλειψης ύπνου και της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού καταδεικνύεται σε νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδεικνύεται πλέον ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αλλαγές στην λειτουργία του εγκεφάλου οι οποίες με την σειρά τους ενοχοποιούνται για το αίσθημα πείνας σε ορισμένους ανθρώπους και την επιθυμία τους για παχυντικά φαγητά.

Ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου

της Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν μέσω μαγνητικής τομογραφίας (MRI) να εντοπίσουν τις αλλαγές που συντελούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο λόγω έλλειψης ύπνου και στην συνέχεια διασύνδεσαν τις αλλαγές αυτές με την ανάπτυξη παχυσαρκίας.

Στην έρευνά τους έλαβαν μέρος 23 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε MRI και τα οποία προηγουμένως δεν είχαν κοιμηθεί για ένα 24ωρο. Στη συνέχεια καταγράφηκαν οι συμπεριφορές τους όσον αφορά το φαγητό και η έρευνα κατέδειξε ότι τα άτομα αυτά είχαν επιθυμία για φαγητά με περισσότερες θερμίδες.

Με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2008 περισσότεροι από 1,4 δις ηλικίας 20 χρόνων και άνω κατατάσσονταν στην κατηγορία των παχύσαρκων και ο αριθμός αυτός έχει διπλασιαστεί από το 1980. Το ένα τρίτο των ενηλίκων παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι το 2008, 11% παχύσαρκοι ενώ τουλάχιστον 2,8 εκ άτομα πεθαίνουν ετησίως πεθαίνουν λόγω επιπλοκών από το υπερβολικό βάρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα