Η εγχώρια ζήτηση στηρίζει την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας

19:59 27/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και επιβεβαίωσαν προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς οι επιχειρήσεις αύξησαν τις επενδύσεις και οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν η βασική κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης, με την ανάκαμψη να παραμένει ευάλωτη.
Ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης χαρακτηρίζεται ως ο ταχύτερος ρυθμός των τελευταίων τριών και πλέον ετών, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας αυξάνει ταχύτητα.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε

1,5% το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιο – Σεπτέμβριο), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, επιβεβαιώνοντας επίσης τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Σε αντίθεση με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, οι οποίες έχουν ανακάμψει πλήρως από την οικονομική κρίση , η ανάπτυξη της Βρετανίας παραμένει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι στο αποκορύφωμά της ανάπτυξης της στις αρχές του 2008.

Η στερλίνα ενισχύθηκε σε υψηλό 11 μηνών έναντι του δολαρίου μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ τα οποία έλαβαν οι επενδυτές ως μια επιβεβαίωση ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται σταθερά σε μια πορεία ανάκαμψης.

Ωστόσο, τα στοιχεία υπογραμμίζουν επίσης τη δυσκολία του να οδηγηθεί η οικονομία σε μια πιο υγιή βάση, μέσω των εξαγωγών παρά από την εγχώρια ζήτηση.

Το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας έπληξε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες την αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν επίσης την ύπαρξη μιας σημαντικής συσσώρευσης αποθεμάτων στα ράφια των εταιρειών.

Αντίθετα, οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα των οικονομικών δαπανών της Βρετανίας, αυξήθηκαν κατά 0,8%, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Οι οικονομολόγοι ενθαρρύνθηκαν από τις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν 1,4% το τρίτο τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας Mark Carney είπε ότι η αύξηση των επενδύσεων από μέρους των επιχειρήσεων αποτελεί ζωτικής σημασίας για να οδηγηθεί η οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας σε μια πιο στέρεα βάση.

Την Τρίτη, ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένεται μια μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις μόνο το επόμενο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα