Η ΕΕ θα διαθέσει 170 εκατ. ευρώ το 2014 στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα

15:38 11/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα έναν οδηγό χρηματοδότησης του νέου προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ο οποίος παρέχει πληροφορίες συμμετοχής στους ενδιαφερόμενους οργανισμούς του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα στα κράτη μέλη. Το ποσό που θα δοθεί το 2014 ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ.

Για να βοηθήσει την κατάρτιση της αίτησης, ο νέος οδηγός του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία χρηματοδότησης.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατή η απευθείας υποβολή αιτήσεων για επιδότηση από μεμονωμένα

άτομα, αντ` αυτού, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με σχετικούς οργανισμούς όπως πολιτιστικοί σύλλογοι, φεστιβάλ, θέατρα, διανομείς ταινιών κ.λπ. οι οποίοι υποβάλλουν την αίτηση ή να επικοινωνούν με το γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη» που βρίσκεται στη χώρα τους.

«Στην επόμενη επταετία, το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη θα παρέχει χρηματοδότηση για διακρατικά έργα, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα σε 250.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα να διευρύνουν το κοινό τους πέρα από τη χώρα τους», ανέφερε η Επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, Ανδρούλλα Βασιλείου.Το πρόγραμμα θα πραγματοποιήσει επίσης σημαντικές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία, παρέχοντας υποστήριξη σε 2.000 κινηματογράφους και εκατοντάδες ταινίες, επίσης οι συγγραφείς και οι εκδότες θα επωφεληθούν από τη στήριξη της μετάφρασης, ενώ θα εξακολουθήσουμε να παρέχουμε χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες και πολλές άλλες πρωτοβουλίες», κατέληξε η Κύπρια Επίτροπος.

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο θα έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1.46 δισ. ευρώ κατά την επόμενη επταετία 2014-2020, θα στηρίξει καλλιτέχνες, επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα και πολιτιστικούς οργανισμούς σε τομείς όπως οι τέχνες του θεάματος, οι καλές τέχνες, οι εκδόσεις, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, η μουσική, οι πολυτομεακές μορφές τέχνης, η πολιτιστική κληρονομιά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, προκειμένου να λειτουργήσουν σε άλλες χώρες και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που είναι αναγκαίες στην ψηφιακή εποχή. Με την αύξηση της προβολής των ευρωπαϊκών πολιτιστικών έργων σε άλλες χώρες, θα προαγάγει επίσης την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία.

Εκτός από τα υποπρογράμματα «Πολιτισμός» και «MEDIA», το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα περιλαμβάνει ένα διατομεακό σκέλος για την υποστήριξη της συνεργασίας σε θέματα πολιτικής, οριζόντια μέτρα και έναν νέο χρηματοπιστωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια συνολικού ύψους έως και 750 εκατ. ευρώ. Ο μηχανισμός θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2016.

Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα δώσει τη δυνατότητα:

-σε 250.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα και στα έργα τους να λάβουν χρηματοδότηση για να διευρύνουν το κοινό τους πέρα από τα σύνορα της πατρίδας τους,

-σε περισσότερες από 800 ευρωπαϊκές ταινίες να λάβουν στήριξη διανομής, που θα επιτρέψει την προβολή τους σε ολόκληρη την Ευρώπη και διεθνώς,

-σε τουλάχιστον 2.000 ευρωπαϊκούς κινηματογράφους να ωφεληθούν από τη στήριξη που παρέχεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο κινηματογράφων, η οποία θα τους βοηθήσει να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 50% των ταινιών που προβάλλουν είναι ευρωπαϊκές,

-σε περισσότερα από 4.500 βιβλία και άλλα λογοτεχνικά έργα να λάβουν στήριξη για τη μετάφρασή τους, ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να τα απολαύσουν στη μητρική τους γλώσσα,

-σε χιλιάδες οργανισμούς και επαγγελματίες του πολιτιστικού και του οπτικοακουστικού τομέα να λάβουν κατάρτιση ώστε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν σε διεθνές επίπεδο.

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» παρέχει επίσης στήριξη στις ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες, στο σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, στις ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σε 5 βραβεία που απονέμονται στον πολιτιστικό και τον οπτικοακουστικό τομέα.

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο αντικαθιστά τα προγράμματα «MEDIA», «MEDIA Mundus» και «Πολιτισμός», θα διαθέσει 56 % του προϋπολογισμού του για την υποστήριξη του κινηματογραφικού και του οπτικοακουστικού τομέα και 31 % για τον πολιτισμό.

Ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν περίπου το 4,5 % του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και απασχολούν περίπου το 3,8 % του εργατικού δυναμικού της ΕΕ (8,5 εκατ. άτομα).

Keywords
Τυχαία Θέματα