Η ΕΔΕΚ εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν
Σειρά ερωτημάτων εγείρονται σε σχέση με το αν το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο ετοιμάζεται μετά και από διαμεσολάβηση της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών, θα είναι συμβατό με τις βασικές αρχές που το Εθνικό Συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να περιέχει, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΚΣ ΕΔΕΚ και αφού ανέφερε ότι «το άτυπο έγγραφο της 18ης Δεκεμβρίου, που κατατέθηκε από τον
Πρόσθεσε ότι «η κυριαρχία πρέπει να προσδιορίζεται ως ‘μία, μόνη και αδιαίρετη’, η οποία εκπηγάζει από το λαό και όχι από τις ‘κοινότητες’ ή ‘τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους’».
Ο κ. Ομήρου είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι προφανές ότι επιδιώκει υιοθέτηση των προνοιών του Σχεδίου Ανάν για την κυριαρχία, εξηγώντας ότι από τις διατυπώσεις του Σχεδίου Ανάν, του οποίου τη νεκρανάσταση δεν αποκρύβει ότι επιδιώκει η τουρκική πλευρά, η «κυριαρχία» δεν θα είναι «μία, μόνη και αδιαίρετη» αλλά θα είναι τρικέφαλος.
«Πολύ περισσότερο που επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι το κατάλοιπο εξουσίας να αποτελεί κεκτημένο των ‘συνιστωσών πολιτειών» όπως πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως καλό είναι να μην ξεχνούμε την αναφορά στην κοινή δήλωση Χριστόφια – Ταλάτ της 1ης Ιουλίου του 2008 όπου τα θέματα «της μίας κυριαρχίας και ιθαγένειας» γίνονταν δεκτά ως «θέμα αρχής», αλλά «οι λεπτομέρειες εφαρμογής τους» παραπέμπονταν στις διαπραγματεύσεις. «Γεγονός που», όπως συμπλήρωσε, «οδήγησε τον Ταλάτ να καταθέσει τον Ιανουάριο του 2010 το γνωστό τουρκικό συνομοσπονδιακό έγγραφο».
Άκρως επικίνδυνη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και την αποδοχή της τουρκικής απαίτησης σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, ότι «εκπηγάζει ισότιμα από τις δύο κοινότητες», όπως προέβλεπαν «οι Ιδέες Γκάλι» έστω και αν αντί της αναφοράς σε κοινότητες θα γίνει αναφορά σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. «Όπως και η αναφορά σε ‘εσωτερική ιθαγένεια’ που αναπόδραστα και αναπόφευκτα ενισχύει την τρικέφαλο κυριαρχία», συμπλήρωσε.
Αναφέροντας ότι επανειλημμένα τονίστηκε η ανάγκη και μάλιστα ως «εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση» για έναρξη συνομιλιών, μια σαφής διαπραγματευτική βάση μη επιδεχόμενη οιασδήποτε αμφισβήτησης, ο κ. Ομήρου δήλωσε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την «ανταλλαγή εγγράφων» όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται μια τέτοια σαφής διαπραγματευτική βάση, αλλά αντίθετα επιτρέπεται στην τουρκική πλευρά η προώθηση της μόνιμης επιδίωξης της για συνομοσπονδιακή λύση.
«Καθήκον η απόσυρση κάθε ασαφούς και επιδεχόμενης αμφίσημων ερμηνειών πρότασης και η αδιαπραγμάτευτη επιμονή σε κοινό ανακοινωθέν που θα διασφαλίζει ‘τη μία, μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια και μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα’» ανέφερε, προσθέτοντας πως κάθε άλλη διατύπωση θα ισοδυναμεί με διολίσθηση στις τουρκικές θέσεις.
Διευκρινίσεις ΓΓ ΟΗΕ
Σε ό,τι αφορά τις διευκρινίσεις του «για τις γνωστές απαράδεκτες, εκθεμελιωτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ» ο κ. Ομήρου δήλωσε πως «όχι μόνο δεν συνιστούν επανόρθωση και αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά αντίθετα αποτελούν υποτίμηση της νοημοσύνης μας».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε παράλληλα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι εκπρόσωποι του θα πρέπει να απαντήσουν κατά πόσο θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως ε/κ κοινότητα και όχι τη μοναδική κρατική οντότητα στην Κύπρο, όπως προνοούν επανειλημμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ορίζει ο καταστατικός χάρτης του Διεθνούς οργανισμού αλλά και στο ποιος διέκοψε τις συνομιλίες το 2012, «η τουρκική πλευρά όπως επανειλημμένα δήλωσαν Έρογλου, Ερντογάν και Νταβούτογλου ή η ε/κ πλευρά, εξαιτίας των Προεδρικών εκλογών, όπως δήλωσε στο Μόναχο ο Μπαν Γκι Μουν;».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξεπέρασαν τα όρια με την "πρώτη φωτό του Σουμάχερ μετά το ατύχημα" [photo]
- Βασίλισσα Ελισάβετ προς Μίντλετον: Κρύψε τα μπούτια σου!
- Ο γιός της Τζένης Βάνου συγκλονίζει: Άνοιξε τα μάτια της,μας κοίταξε κι έφυγε
- Μαρία Φωκά: Η ηθοποιός του Dolce Vita, που καταδικάστηκε για κατασκοπεία
- Απεργία και πορεία εργαζομένων των σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδη»
- Είναι 50χρονη, «τρελαμένη» με 35χρονο και... αμετανόητη
- "Eνωση για την Πατρίδα και τον Λαό" το κόμμα Ζώη-Πολύδωρα!
- Μάνα και γιος δολόφονησαν 71χρονη στο Χαλάνδρι (φωτό)
- Ποιο χαρακτηριστικό στο πρόσωπο των ανδρών μπορεί να «ρίξει» μία γυναίκα σε μόλις τρία λεπτά
- «Το Κτελ» με το Νίκο Μουτσινά διασκέδασε στη Μελίνα Ασλανίδου!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις OnlyCY
- Μαρία Φωκά: Η ηθοποιός του Dolce Vita, που καταδικάστηκε για κατασκοπεία
- Πισσαρίδης: Αν βρεθεί επενδυτής στην Τρ. Κύπρου λύνονται τα προβλήματα
- Ζητείται άτομο για την θέση αρτοποιού
- Senior network engineer
- Ζητούνται γκαρσόνια και μπαρμαν
- Συντετριμμένος ο γιος της Τζένης Βάνου μιλά για τις τελευταίες της στιγμές!ΒΙΝΤΕΟ
- Τι αποκαλύπτει η Ελένη Μενεγάκη για την Τζένη Βάνου!ΒΙΝΤΕΟ
- Σκευωρία σε βάρος κάποιων για να αθωωθούν άλλοι, δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ για “Δρομολαξιά”
- Η ΕΔΕΚ εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν
- Αδιαπραγμάτευτα η μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα για το κοινό ανακοινωθέν

- Τελευταία Νέα OnlyCY
- Η ΕΔΕΚ εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν
- Μια λέξη είναι το εμπόδιο στο κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με την Κίπρις
- Πισσαρίδης: Αν βρεθεί επενδυτής στην Τρ. Κύπρου λύνονται τα προβλήματα
- Αντίθεση στο αίτημα για χωριστές εκλογές για το ΕΚ εκφράζουν Ιζτζιάν και Ελτζίλ
- Σκευωρία σε βάρος κάποιων για να αθωωθούν άλλοι, δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ για “Δρομολαξιά”
- Ιδιωτικοποίηση της «αρχής ηλεκτρισμού» έναντι μεταφοράς ρεύματος από Τουρκία, ζήτησε ο Αταλάι
- Ζητείται άτομο για την θέση αρτοποιού
- Μαρία Φωκά: Η ηθοποιός του Dolce Vita, που καταδικάστηκε για κατασκοπεία
- Ζητούνται γκαρσόνια και μπαρμαν
- Και 2η γυναίκα στην ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θέλουν να καταργήσουν και τα 8.7 ευρώ που δίνουν ως μισθό στους φαντάρους μηνιαίως
- Φώτσης: «Με πλησίασε πολλές φορές ο Ολυμπιακός»
- Διχογνωμία και 900 τροπολογίες για το ρόλο της τρόικας
- Filippidis receives extension to testify on Monday
- Η ατάκα που δεν έπρεπε με τίποτα να ακουστεί στον αέρα της εκπομπής της Μενεγάκη [video]
- "Δεν μπορώ να πάψω να τον παρενοχλώ..."
- Συμβιβασμός Κομισιόν - Google για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
- Δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα σταματήσει δήλωσε 50χρονη που καταδικάστηκε για παρενόχληση 35χρονου
- Τσελέντης: Η ομάδα ΒΑΝ είχε μηνύματα για τον πρώτο σεισμό στην Κεφαλονιά