Η διχοτόμηση θα προκαλέσει νέα δεινά στον τόπο, δηλώνει ο Εκπρόσωπος

10:46 19/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει να μονιμοποιήσει τη διχοτόμηση εκμεταλλευόμενη την άγονη παρέλευση του χρόνου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας το πρωί στο μνημόσυνο του ήρωα Παναγιώτη Λαζάρου Νέστωρος στην Εκκλησία Αγίου Βασιλείου στο Στρόβολο, επαναλαμβάνοντας ότι η πλευρά μας πρέπει να παραμείνει συνεπής σε θέματα αρχών και ότι θέσεις που αναφέρονται σε έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών από μηδενική βάση ή σε αλλαγή της διαδικασίας θα οδηγήσουν σε διχοτόμηση.

Αναφέρθηκε και στις ταυτοποιήσεις των λειψάνων αγνοουμένων, λέγοντας ότι

η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία , τονίζοντας ότι οι συγγενείς έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν για τη τύχη των προσφιλών τους και η κυβέρνηση θα αγωνίζεται μέχρι τέλους για το δικαίωμα αυτό.

Ο Εκπρόσωπος επέκρινε την στάση της Αγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και τόνισε ότι η δική μας πλευρά πρέπει να παραμείνει συνεπής σε θέματα αρχών, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και σε όσα έχουμε συμφωνήσει με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Θέσεις που, όπως είπε, υποστηρίζουν είτε για εκκίνηση από μηδενική βάση, είτε για αλλαγή της διαδικασίας «όχι μόνο δεν θα ανοίξουν το δρόμο προς τη λύση, αλλά θα δώσουν το τέλειο άλλοθι στην Τουρκία να ακυρώσει τη βάση λύσης και να θέσει πλέον επίσημα θέμα διχοτόμησης της πατρίδας μας και η διχοτόμηση, θα προκαλέσει νέα προβλήματα, νέες περιπέτειες και νέους κινδύνους για το λαό μας».

Τριάντα οκτώ χρόνια κατοχής και ντε φάκτο διχοτόμησης είναι πάρα πολλά, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ της λύσης, γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τις έντονες προσπάθειες για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί ο τόπος, ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων και της απογοήτευσης για τη μη εξεύρεση λύσης.

Είναι με τη λύση που θα ανοίξουμε την προοπτική του μέλλοντος στο λαό μας και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μόνιμη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιδες και Λατίνους, τόνισε ο κ. Στεφάνου.

Μιλώντας για τον Παναγιώτη Λαζάρου Νέστωρος ανέφερε ότι με την επιστράτευση κατατάχθηκε σε μονάδα του πεζικού στην περιοχή Λευκωσίας και στη δεύτερη φάση της εισβολής βρέθηκε στην περιοχή του Αγίου Δομετίου και μετά, μαζί με άλλους συναδέλφους του, μετακινήθηκε στην περιοχή της Μιας Μηλιάς στο 361 τάγμα πεζικού, υπό τη διοίκηση του ταγματάρχη Τάσου Μάρκου. Είπε ότι με την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, η ομάδα του Παναγιώτη εγκλωβίστηκε και αιχμαλωτίστηκε και ο Παναγιώτης μαζί με τους συμπολεμιστές του, για χρόνια παρέμεναν στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι μέσα από τη διαδικασία ταυτοποίησης τα λείψανα του Παναγιώτη εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν στην οικογένεια η οποία τα έθαψε με τιμές ήρωα.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων είναι πολύ σημαντική διαδικασία για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοο

Keywords
Τυχαία Θέματα