Η ασφάλεια πρώτιστη ανησυχία της Κύπρου, λέει ο Α. Καυκαλιάς

20:08 13/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η ασφάλεια αποτελεί την πρώτιστη ανησυχία και προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόσω δεν επιτυγχάνεται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, δήλωσε ο βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς.

Ο κ. Καυκαλιάς μιλούσε στο πλαίσιο συζήτησης στη Βιέννη όπου πραγματοποιείται η 13η Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την

Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ).

Επισημαίνοντας τη διαφορετική έκταση άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου στην περιοχή του ΟΑΣΕ, αναλόγως των πολιτικών συστημάτων των κρατών και άλλων παραγόντων, ο κ. Καυκαλιάς έκανε αναφορά στο προεδρικό σύστημα της Κύπρου και στις εξουσίες και αρμοδιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων που καθορίζονται από το Σύνταγμα.

Αναφερόμενος στις διάφορες μορφές άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημείωσε ότι η Βουλή μετέχει σε όλα τα στάδια της διαμόρφωσης της εθνικής πολιτικής ασφάλειας, πλην του σχεδιασμού, κυρίως μέσω της έγκρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού και της δυνατότητας εισήγησης τροπολογιών σε νομοσχέδια, νοουμένου ότι αυτές δεν εξυπακούουν αύξηση των κρατικών δαπανών.

Αναφέρθηκε αναλυτικότερα στις βασικές πρόνοιες του κεφαλαίου «Αμυντική Θωράκιση» του Περί Προϋπολογισμού Νόμου, βάσει του οποίου απαιτείται η πρότερη έγκριση της Βουλής για όλες τις αμυντικές δαπάνες.

Η ασφάλεια, τόνισε, αποτελεί την πρώτιστη ανησυχία και προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόσω δεν επιτυγχάνεται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, διαβεβαίωσε, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο αυτό, και υπό το φως της πρόσφατα επιτευχθείσας συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων σε ένα κοινό ανακοινωθέν και της επικείμενης επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα