Να κλείσουν οι τράπεζες που θ’ αποτύχουν τα ‘stress test’, λέει ο Ντάισελμπλουμ

19:00 13/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι τράπεζες που θα αποτύχουν σε μεγάλο βαθμό στις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων γνωστές ως “stress tests” θα πρέπει να κλείσουν, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο συνέδριο του Reuters για την ευρωζώνη ο κ. Ντάισελμπλουμ συμφώνησε με παρόμοιες δηλώσεις της επικεφαλής του νέου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών

της ευρωζώνης Ντανιέλ Νουί λέγοντας ότι αυτό που είπε είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με σκληρό τρόπο. Και αυτό αποτελεί ένα σημάδι, πρόσθεσε, που πρέπει όλοι μας – οι τράπεζες, οι χρηματαγορές και οι πολίτες της Ευρώπης – να κατανοήσουμε.

Ανέφερε ακόμη ότι είναι σημαντικό οι τράπεζες της ευρωζώνης να νοικοκυρευτούν γρήγορα γιατί είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ, προσθέτοντας ότι οι δανειστές λαμβάνουν ήδη δράση χωρίς να αναμένουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

«Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, αλλά… μια συνετή τράπεζα δεν πρόκειται να περιμένει το αποτέλεσμα. Θα σκεφτεί πώς να αντιμετωπίσει προληπτικά τα προβλήματα και νομίζω ότι αυτό γίνεται καθώς μιλάμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το κλείσιμο τραπεζών και το ποιος θα πληρώνει είναι σημαντικό να επιτευχθεί πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, καθώς αυξάνεται η υποστήριξη στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα από την αριστερά και τη δεξιά.

«Ο κόσμος ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα, θέλουν να δουν ότι αυτό που κάνουμε στην Ευρώπη εξυπηρετεί ένα καλό σκοπό», είπε, προσθέτοντας ότι «η οικοδόμηση μιας τραπεζικής ένωσης που θα έχει ως αποτέλεσμα την εκ νέου στήριξη της οικονομίας από τις τράπεζες, αντί του αντιθέτου, αυτό είναι το αποτέλεσμα που θέλει να δει ο κόσμος».

Keywords
Τυχαία Θέματα