Η αποκρατικοποίηση της Αρχής Λιμένων στο επίκεντρο συνάντησης της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με το ΔΣ

14:16 29/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Αρχής Λιμένων βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, υπό τον Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου, και του ΔΣ της Αρχής, το οποίο ολοκλήρωσε με τη συνάντηση αυτή τον κύκλο επαφών του με τα κόμματα, με στόχο να καταδειχθεί ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον η μη ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε αρχικά ότι συζητήθηκαν οι δραστηριότητες και οι προοπτικές της Αρχής Λιμένων και έδωσε συγχαρητήρια

στο ΔΣ και στους εργαζομένους γιατί, όπως είπε, είναι ένας από τους πιο υγιής ημικρατικούς οργανισμούς της Κύπρου.
«Εχουμε δει όλο το φάσμα των εργασιών της, τις προοπτικές που υπάρχουν και οι οποίες μεγαλώνουν πάρα πολύ με την εξεύρεση υδρογονανθράκων», είπε ο κ. Ζαχαρίου, συμπληρώνοντας πως έχει τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου και έχει γίνει μια σοβαρή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών και για τις απαιτήσεις του Μνημονίου όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και τα θέματα ασφάλειας της Αρχής. Όπως είπε, είναι δεδομένο ότι μέχρι το 2016 θα πρέπει να εισπράξει το κράτος 1,4 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών.

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως θα υπάρξει ένας διαρκής διάλογος με την Αρχή, καθώς θέση του ΔΗΣΥ είναι να υπάρχει αυτός ο διάλογος με όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς. «Αντιμετωπίζουμε σήμερα αρκετά προβλήματα οικονομικά, υπάρχουν δεσμεύσεις, οι οποίες ξεκινούν από την προηγούμενη διακυβέρνηση του τόπου, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Παρόλο που εμάς η πάγια θέση μας εκτός Τρόικας, ήταν για μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, είναι πιο απαιτητικά και είναι εδώ που χρειάζεται προσοχή, είπε, και χαρακτήρισε το θέμα της Αρχής Λιμένων εθνικό οικονομικό κεφάλαιο.
«Μέσα από το διάλογο και τις σωστές διεργασίες θα μπορέσουμε στο τέλος της ημέρας και το εθνικό συμφέρον να εξυπηρετήσουμε αλλά και την οικονομία του τόπου να βοηθήσουμε να βγει από τα αδιέξοδα», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αρχής Χρύσης Πρέντζας είπε πως τη συνάντηση σήμερα ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών με τα κόμματα, ο οποίος είχε ως στόχο να καταδείξει το ΔΣ ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να μην ιδιωτικοποιηθεί η Αρχή Λιμένων, και παράλληλα, να αναδείξει τις προοπτικές για την αύξηση της κερδοφορίας της από την εξυπηρέτηση των αναγκών για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Όπως ανέφερε ο κ. Πρέντζας, οι βασικοί λόγοι για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, σύμφωνα με το Μνημόνιο, είναι τρεις: η οικονομική αποδοτικότητα, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η αποκατάσταση και βιωσιμότητα του χρέους . Όπως είπε, η Αρχή Λιμένων είναι κερδοφόρος οργανισμός με ανεξάντλητες προοπτικές, είναι φυσικό μονοπώλιο και οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση θα μεταφέρει το μονοπώλιο αυτό σε ιδιώτες, και μπορεί να καταστεί ένας ανεξάντλητος συνεχής αιμοδότης του κράτους.

Ο κ. Πρέντζας είπε πως η Αρχή Λιμένων έχει ήδη αγοράσει για να βοηθήσει τις ανάγκες του κράτους 150 εκ σε κυβερνητικά ομόλογα, έχει δώσει μια χορηγία στο κράτος της τάξης των 34 εκ. και σε χθεσινή συνεδρία το ΔΣ αποφάσισε να δώσει ακόμη 15 εκ για τις ανάγκες του κράτους. «Πέραν τούτου», συνέχισε, «η Αρχή Λιμένων παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και έχει καταφέρει να διατηρήσει μια εργασιακή ειρήνη στα λιμάνια, κάτι αναγκαίο για την αξιοπιστία της λιμενικής βιομηχανίας».
Ο Πρόεδρος της Αρχής ανέφερε στη συνέχεια πως υπάρχουν σίγουρα περιθώρια και πρέπει να ληφθούν μέτρα για ορθολογιστική ανασυγκρότηση, εκσυγχρονισμό, νέες νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές, για περισσότερο δημοσιονομικό έλεγχο, περισσότερη διαφάνεια. «Αλλά, όλα αυτά δεν είναι λόγοι για να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποίηση» της Αρχής, είπε.

Ερωτηθείς τι έχει αποκομίσει το ΔΣ από τις συναντήσεις του με τα κόμματα, ο κ. Πρέντζας είπε πως το μήνυμα είναι ότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα για την Αρχή Λιμένων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστεί το θέμα της ιδιωτικοποίησής της.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι ένας από τους λόγους που προβάλλει το ΔΣ την ανάγκη να μην ιδιωτικοποιηθεί ο οργανισμός είναι η εθνική ασφάλεια. «Θεωρούμε ότι οι πύλες εισόδου-εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δύο και η μια από αυτές είναι τα λιμάνια, και πως αυτή η πύλη πρέπει να διασφαλιστεί», είπε.

Λαμβάνοντας τον λόγο για το ίδιο θέμα ο κ. Ζαχαρίου αναφέρθηκε στην απόφαση να δοθούν τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ιδιώτες επενδυτές, με παράλληλη διατήρηση του ελέγχου της εσόδου και εξόδου από την Κύπρου στην Κυβέρνηση. «Μπορούμε, αν αποφασιστεί, τα θέματα ασφάλειας να μπουν μέσα στο πακέτο της συμφωνίας, να τα διαχειρίζεται το κράτος, και να είσαστε σίγουροι ότι κανένα θέμα ασφάλειας δεν θα δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα