Ετοιμη η Κύπρος για φιλοξενία ξένων υπηκόων σε περίπτωση πολέμου

12:46 29/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την έλευση ξένων υπηκόων αν ξεσπάσει πόλεμος στη Συρία και θα προσφέρει φιλοξενία για μικρή χρονική περίοδο μέχρι να μεταφερθούν στις πατρίδες τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Σταύρος Αυγουστίδης.
Μέχρι στιγμής, είπε, δεν υπήρχε κάποια ανταπόκριση μετά την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών όπως Κύπριοι πολίτες εγκαταλείψουν

άμεσα τη Συρία λόγω επιδείνωσης της κατάστασης.

Ανέφερε ότι υπήρξε ένα τηλεφώνημα προχθές μιας οικογένειας που χρειάστηκε βοήθεια στα σύνορα με τη Συρία και ο σύζυγος μετέβη στη Πρεσβεία της Κύπρου στο Λίβανο και τους βοήθησαν με τα χαρτιά τους. Ωστόσο, είπε, δεν μας ενημέρωσαν αν ταξίδευσαν.
«Είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο κ. Αυγουστίδης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα πάντα γίνονται επί χάρτου. «Αυτή τη στιγμή θα δούμε στην πράξη πώς θα τα καταφέρουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν περί τους 50 Κύπριους σε μεικτούς γάμους στη Συρία και γύρω στους χίλιους στο Λίβανο.
«Εμείς θα βοηθήσουμε για επαναπατρισμό οποιουδήποτε πολίτη, όπου και αν βρίσκεται, θα κάνουμε ό,τι ενέργειες χρειάζεται για να τον φέρουμε πίσω», διαβεβαίωσε.

Σε ερώτηση αν ενδέχεται να έρθουν στην Κύπρο Σύριοι υπήκοοι, ο κ. Αυγουστίδης είπε ότι το θεωρεί απομακρυσμένο για πρακτικούς λόγους. Οι περισσότεροι, είπε, θα επιλέξουν τη χερσαία οδό προς την Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο. «Αν περάσει στο Λίβανο μεγάλος αριθμός, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα έρθουν στην Κύπρο. Από τα παράλια της Συρίας, ούτε και αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Αλλά θα ελέγχουμε την κατάσταση».
Οσον αφορά ξένους υπηκόους, ο κ. Αυγουστίδης είπε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στο Λίβανο. Αν ο πόλεμος είναι τέτοιος που αναγκάσει τον κόσμο να φύγει, τότε θα έτοιμοι να τους υποδεχθούμε, να τους φιλοξενήσουμε για μια περίοδο 48 ωρών μέχρι να μεταβιβαστούν στη χώρα καταγωγής τους.

Επισημαίνοντας ότι οι συσκέψεις είναι συνεχείς, ο κ. Αυγουστίδης είπε ότι «όταν και εφόσον ξεσπάσει η κρίση, εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, υπάρχει σχέδιο, το ΕΣΤΙΑ, το οποίο σημαίνει φιλοξενία, και θα προσφέρουμε φιλοξενία για μικρή χρονική περίοδο στους πολίτες είτε που προέρχονται από την ΕΕ, είτε είναι Κύπριοι ή Ευρωπαίοι, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από τον Καναδά, Αυστραλία που έχουν μεγάλους αριθμούς υπηκόων, ακόμα και τη Ρωσία ή το Κουβέιτ, αν μας ζητηθεί, γιατί είναι ανθρωπιστικό το θέμα».
Θα τους υποδεχθούμε, θα τους δώσουμε κατάλυμα και οι διπλωματικές αποστολές των υπηκόων θα μεριμνήσουν για τον τρόπο επαναπατρισμού τους στις πατρίδες τους, συνέχισε.

Ανάλογα με τον αριθμό ατόμων που θα έρθουν, πρόσθεσε, θα εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις ως προς το πού θα τους δώσουμε διαμονή.
Ο κ. Αυγουστίδης είπε ότι εξετάζεται ο χώρος του παλιού αεροδρομίου Λάρνακας, όπως επίσης και άλλοι χώροι, ενώ τα σημεία εισόδου όπου θα υποδεχθούμε τους ξένους υπηκόους είναι το λιμάνι Λάρνακας και Λεμεσού και τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα