Η απάντηση σε Τουρκία και τ/κ ηγεσία είναι η επιμονή στα περί Κύπρου ψηφίσματα, δηλώνει ο Εκπρόσωπος

17:29 20/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απάντηση στη διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, είναι η επιμονή στην υλοποίηση των περί Κύπρου ψηφισμάτων, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέγοντας ότι θέσεις που υποστηρίζουν είτε εκκίνηση από μηδενική βάση είτε αλλαγή της διαδικασίας και της βάσης λύσης, θα δώσουν το τέλειο άλλοθι στην Τουρκία να θέσει πλέον επίσημα θέμα διχοτόμησης της πατρίδας μας.

«Και η διχοτόμηση, θα προκαλέσει νέα

προβλήματα, νέες περιπέτειες και νέους κινδύνους για το λαό μας». Μιλώντας στην ταφή των λειψάνων του Ανδρέα Ορφανού, πεσόντα της τουρκικής εισβολής, την Κυριακή στα Λατσιά, ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει να μονιμοποιήσει τη διχοτόμηση εκμεταλλευόμενη την άγονη παρέλευση του χρόνου. Διαχρονικά, πρόσθεσε, η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επέκρινε δε την Τουρκία γιατί για τριάντα οκτώ τώρα χρόνια εφαρμόζει πολιτική τουρκοποίησης των κατεχομένων με τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, με το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών. «Θύματα της πολιτικής της τουρκοποίησης των κατεχομένων, είναι και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, οι οποίοι σήμερα αποτελούν μειοψηφία και ασφυκτιούν κάτω από τη μαζική παρουσία εποίκων».

Ο Ανδρέας Ορφανού, ανέφερε, τον Αύγουστο του 1974, είχε παραμείνει στο χωριό του, την Αφάνεια, μαζί με μικρό αριθμό συγχωριανών του. Όταν αυτό κατελήφθη από τον Αττίλα όσοι είχαν παραμείνει στο χωριό, μετέβηκαν πεζοί σε περιοχή η οποία βρίσκεται μεταξύ των χωριών Αφάνειας και Άσσια, όπου παρέμειναν μέχρι τις 16 Αυγούστου, όταν εντοπίστηκαν και συνελήφθηκαν. Οδηγήθηκαν όλοι στο τουρκοκυπριακό σχολείο της Αφάνειας στο οποίο κρατούντο κι άλλοι Ελληνοκύπριοι συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν πολλά γυναικόπαιδα. Στις 21 Αυγούστου, οι Τούρκοι διαχώρισαν τα γυναικόπαιδα και η τύχη των 8 ανδρών που έμειναν πίσω αγνοείται έκτοτε.

«Ο Ανδρέας Ορφανού επιστρέφει σήμερα στην οικογένειά του. Δεν επιστρέφει ζωντανός, αλλά νεκρός». Και δεν επιστέφει, είπε, στο δικό του χωριό, στο δικό του σπίτι, στην Αφάνεια, αλλά στον τόπο που η οικογένειά του βρέθηκε εκτοπισμένη μαζί με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες, εδώ στα Λατσιά.

Ανέφερε επίσης ότι ανάμεσα στους πολίτες που δρούσαν υπέρ της δημοκρατίας μέσα από τις γραμμές του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, ήταν και ο Ανδρέας Ορφανού και γι’ αυτή του τη δράση «φυλακίστηκε από τους πραξικοπηματίες ΕΟΚΑβητατζίδες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Κι αυτά τα γεγονότα αποτελούν μέρος της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας που κανένας πολίτης δεν πρέπει να ξεχνά. Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Και η Κύπρος, είπε, δεν έχει τέτοια πολυτέλεια με την Τουρκία καθημερινά να απειλεί και να προκαλεί.

Είναι με τη λύση, ανέφερε ο κ. Στεφάνου που θα ανοίξουμε την προοπτική του μέλλοντος στο λαό μας και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μόνιμη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιδες και Λατίνους.

Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε, τον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, σημειώνοντας ότι οι οικογένειές τους έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν τι απέγιναν τα προσφιλή τους πρόσωπα, ν’ απαλλαγούν από το καθημερινό άγχος και την αγωνία της αναζήτησης του πατέρα, του γιου, του παππού, του αδελφού.

Keywords
Τυχαία Θέματα