Η Α. Παπαδοπούλου καταψήφισε την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας

16:17 29/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) καταψήφισε σήμερα την Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για το 2011, παραμένοντας σταθερή στις θέσεις της, όπως έπραξε και πρόσφατα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κύπρια Ευρωβουλευτής.

Κι αυτό, σημειώνει, γιατί θεωρεί πως στο τελικό κείμενο συμπεριλήφθηκαν αναφορές, που προσβάλλουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποθρασύνουν την τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία.

Η κ. Παπαδοπούλου

αναφέρει ότι, στο τελικό κείμενο της έκθεσης Όομεν, έχει συνδεθεί επικίνδυνα το θέμα του απευθείας εμπορίου με το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, δεν υπάρχουν κυρώσεις για τις συνεχείς τουρκικές απειλές σχετικά με την ΑΟΖ και την Κυπριακή Προεδρία, ενώ υπερτονίζεται ο ρόλος της Τουρκίας ως πολιτικός, οικονομικός και ”σταθεροποιητικός” παράγοντας ευρύτερα, παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και τις κακές σχέσεις γειτονίας που η ίδια αναπτύσσει.

Επιπλέον, προσθέτει, εισάγεται τροπολογία που συνδέει το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24 με τη ”θετική ατζέντα”, αντί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο (Negotiating Framework), όπως θα έπρεπε.

”Υπό τα σημερινά δεδομένα και την προκλητική στάση της Τουρκίας”, δήλωσε η ευρωβουλευτής, ”δεν είναι δυνατόν να τροχιοδρομείται, άμεσα ή έμμεσα, το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων, με πρόσχημα την υιοθέτηση της ”θετικής ατζέντας”. Αντίθετα μάλιστα, ζητήματα που αφορούν άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων, θα πρέπει να τίθενται επί τάπητος, σε επίπεδο αρχηγών των κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν νομιμοποιείται να δημιουργεί από τη μία, προσδοκίες στο φιλοτουρκικό λόμπυ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και από την άλλη, να στενεύει ολοένα και περισσότερο τον ασφυκτικό κλοιό πιέσεων με αποδέκτη την Κυπριακή Δημοκρατία, παραβλέποντας την αρνητική στάση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα