Γιούνκερ: «Τεράστια προσπάθεια» καταβάλλουν οι Έλληνες

21:02 22/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για «τεράστια προσπάθεια» που καταβάλλουν οι Έλληνες, η οποία δεν γίνεται πάντα αντιληπτή από όλους στην Ευρωζώνη, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι αναγνωρίζει το «κουράγιο» των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και «πολλών εντίμων πολιτών», σημειώνοντας ότι οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα έχουν υποφέρει πολύ και

θα πρέπει να «συμβάλλουν στην προσπάθεια και άλλα μέρη».

Συμπλήρωσε, όμως, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση αξιοπιστίας εξού και είναι προτεραιότητα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας είναι «κεφαλαιώδους σημασίας» εκτίμησε ο Πρόεδρος του Eurogroup ενώ η λήψη των μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι «προϋπόθεση», όπως είπε, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όσο για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να συζητηθεί μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και επανέλαβε ότι διαφωνεί με όλους όσους μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζωνη, καλώντας όσους υποστηρίζουν μια τέτοια προοπτική να τηρούν «περισσότερο σιωπηλή στάση» αφού κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την ελληνική προσπάθεια και το στόχο των ιδιωτικοποιήσεων.

Πριν από τον κ. Γιούνκερ, το λόγο είχε πάρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο του Eurogroup «αληθινό φίλο της Ελλάδας». Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για όσα άλλαξαν τους «τελευταίους 2,5 μήνες» δεσμευόμενος ότι θα αλλάξουν και άλλα.

«Εξήγησα ότι έχουμε διευρύνει την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, έχουμε επισπεύσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κλείσουμε και το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων. Του μίλησα για τις νέες σοβαρές προσπάθειες να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή και να προστατέψουμε την ασφάλεια των πολιτών αντιμετωπίζοντας τη μάστιγα της λαθρομετανάστευσης. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά. Βαδίζουμε με αποφασιστικότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης. Θα υλοποιήσουμε όλους τους στόχους» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της ύφεσης και της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας μέσα από ανάπτυξη είναι κομβικής σημασίας για να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία και κατέληξε ότι σύντομα με έργα θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης Γιούνκερ και Σαμαρά, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι οι δηλώσεις που έγιναν επιβεβαιώνουν ένταση της «αντιλαϊκής θύελλας ανεξάρτητα από την όποια διαπραγμάτευση, ανεξάρτητα από την επιμήκυνση ή όχι του χρέους» και καλεί τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πουν «όχι πια στον εμπαιγμό» της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονοδρόμου» με «οργάνωση τ

Keywords
Τυχαία Θέματα