Γιούνκερ: Εχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο

08:32 30/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό, ανακοίνωσε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να ενεργήσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενεργοποιώντας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

“Εχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Απομένει να ορίσουμε το ρυθμό και τα όρια. Θα δράσουμε μαζί με την ΕΚΤ, χωρίς να θίξουμε την ανεξαρτησία

της. Και όταν λέω “εμείς” εννοώ το ταμείο διάσωσης ΕΤΧΣ, δηλαδή τις 17 κυβερνήσεις” των χωρών-μελών της ευρωζώνης, είπε.

“Θα αποφασίσουμε εξετάζοντας τις αγορές κατά τις επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα ισπανικά επιτόκια έχουν υποχωρήσει μετά τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Εξάλλου, ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, δήλωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις “υποθέσεις εργασίας” του επειδή θα είχε “τεράστια αρνητικά επακόλουθα”.

“Μια έξοδος (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου (…) Η αποβολή της χώρας αυτής δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ. Αντιθέτως. Η φήμη των χωρών μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες”, διαβεβαίωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα