Για θέματα απονομής δικαιοσύνης συζήτησαν Κληρίδης και Λιλλήκας

17:13 27/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για την απονομή δικαιοσύνης, την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και τον τερματισμό της κουλτούρας της ατιμωρησίας, που έχει απογοητεύσει τους Κύπριους πολίτες, συζήτησαν σήμερα κατά τη συνάντησή τους ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο Γενικός Εισαγγελέας ενημέρωσε τη Συμμαχία Πολιτών, για το πώς προχωρούν κάποιες ποινικές υποθέσεις, που έχουν ταρακουνήσει την κοινή γνώμη και την κοινωνία.

Ταυτόχρονα, είπε πως το κόμμα του υπέβαλε συγκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις και άκουσε τις απόψεις του ΓΕ.

Επίσης, είπε πως η Συμμαχίας Πολιτών εισηγήθηκε τη μελέτη του εκσυγχρονισμού του θεσμού της Γενικής Εισαγγελίας και ιδιαίτερα στον τομέα της εξεύρεσης κάποιων διαδικασιών, για να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια, αλλά και περισσότερος έλεγχος όσον αφορά τη μεγάλη εξουσία της Εισαγγελίας, για την αναστολή ποινικών διώξεων.

Επιπλέον, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως κατέθεσαν στον ΓΕ την πρόταση νόμου, που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή και την οποία θα δώσουν σήμερα στη δημοσιότητα, για την ποινικοποίηση της μη εφαρμογής και του μη σεβασμού από την εκτελεστική εξουσία αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αναφερόμενος περαιτέρω στο θέμα, είπε πως «παρουσιάζεται το φαινόμενο οι αποφάσεις των Επαρχιακών ή άλλων Δικαστηρίων να είναι για τους απλούς πολίτες υποχρεωτικές και η παραβίαση ή η παρακοή αποφάσεων να αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ η εκτελεστική εξουσία ή τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας κατά κόρον παραβιάζουν ή παρακούν αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Είπε ακόμα πως συζήτησαν συνταγματικά προβλήματα, που παρουσιάζονται στη Βουλή, αναφορικά με τις εξουσίες που οι Υπουργοί μπορούν να εκχωρούν στους Υφυπουργούς.

«Έχουμε διαπιστώσει», είπε, «ότι με βάση το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε δίδεται η εξουσία σε Υπουργούς να κατανέμουν εξουσίες, που οι ίδιοι δεν έχουν με βάση το σύνταγμα στους νέους υφυπουργούς, κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί και να συνάδει με το σύνταγμα».

Για τις εκποιήσεις ακινήτων, είπε πως συζητήθηκε το θέμα με τον ΓΕ και εξέφρασε την εκτίμηση πως «διαπιστώνεται μια παρέμβαση της Τρόικα στο έργο της δικαιοσύνης και με βάση το μνημόνιο, αλλά και την πρακτική της κυβέρνησης και της Βουλής, έχουμε ήδη εκχώρηση της κρατικής μας κυριαρχίας και υπακοή της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στις αποφάσεις της Τρόικα, με την καθιέρωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος».

Σε ό,τι αφορά την εκδίκαση υποθέσεων εκποίησης της πρώτης κατοικίας και ακινήτων, είπε πως η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι υπάρχει παραβίαση του συντάγματος και παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

«Ζητήσαμε από τον ΓΕ τις απόψεις του για το κατά πόσο μπορεί και ποιον τρόπο μπορούμε να διαφυλάξουμε την πρώτη κατοικία και πρέπει να πω ότι η εκτίμηση του είναι πως υπάρχουν τρόποι να διαφυλαχθεί η πρώτη κατοικία και είναι κάτι το οποίο θα επεξεργαστούμε και θα καταθέσουμε πρόταση νόμου στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Επιπροσθέτως, είπε πως κατέθεσαν στον ΓΕ μια πτυχή από την πρόταση που έχουν υποβάλει ως Συμμαχία Πολιτών, για τον εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών Οργανισμών.

«Και επειδή», πρόσθεσε, «το θέμα είναι επίκαιρο και συζητείται στη Βουλή, η ενοποίηση κάποιων προτάσεων νόμων, για τον τρόπο διορισμού των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών η δική μας πρόταση αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής, πρότυπο μιας Αρχής που ήδη λειτουργεί στην Αγγλία, η οποία σε συνεργασία με τον αρμόδιο οργανισμό θα καθορίζει εκ των προτέρων τα προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό στο ΔΣ».

Όπως σημείωσε «αυτή η Αρχή θα μπορεί να δέχεται την εκδήλωση ενδιαφέροντος από οποιοδήποτε πολίτη τηρεί τα προσόντα και θα έχει την ευθύνη και την εξουσία να καταρτίζει τη μικρή λίστα, η οποία θα υποβάλλεται στο Υπουργικό και το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να περιορίζεται στην επιλογή προσώπων από αυτή τη συγκεκριμένη λίστα», για να προσθέσει πως «με αυτό τον τρόπο μπορούμε να θέσουμε τέρμα στην κομματικοποίηση των ΗΟ, που είναι και μια από τις βασικές αιτίες, που οδήγησαν στα σημερινά προβλήματα».

Τέλος, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ζήτησαν από τον ΓΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο πιθανών ποινικών αδικημάτων στο μεγάλο ζήτημα της πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο είχαν ζητήσει ξανά τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας, όταν η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε τους ισολογισμούς των πρώτων έξι μηνών της τράπεζας στην Ελλάδα.

«Στον συγκεκριμένο ισολογισμό η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίαζε κέρδη 3,8 δις από την εξαγορά των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών. Χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα ο ισολογισμός της Τράπεζας Κύπρου. Μέσα από αυτό φαίνεται ότι η Τρ. Κύπρου φαίνεται να υπέστη ζημιά 1,4 δις από την πώληση των υποκαταστημάτων της στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια έχουμε πλέον δύο δεδομένα, που συγκλίνουν στο ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, έγινε με τεράστια ζημιά πολλών δις, την οποία καλούνται σήμερα να πληρώσουν οι Κύπριοι φορολογούμενοι μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και με αύξηση φορολογιών», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και το ανακριτικό έργο του ΓΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο κ. Κληρίδης τους διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στην πλήρη εξιχνίαση και διαλεύκανση όλων των υποθέσεων και ότι ο οίκος των ξένων εμπειρογνωμόνων, που θα προσλάβει η ΓΕ, δεν θα έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα, αλλά ούτε και θα εξαντληθεί στην ετοιμασία κάποιας μελέτης, αλλά θα έχει υποστηρικτικό έργο προς τους ανακριτές, για τη διευκόλυνση της καθοδήγησης των ανακρίσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα, που ως εμπειρογνώμονες μπορούν να εντοπίσουν μέσα από τις διερευνώμενες υποθέσεις.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόθεση του Γενικού Εισαγγελέα με βάση αυτά που τους είπε είναι ότι θα εξεταστούν όλες οι υποθέσεις σε βάθος.

Keywords
Τυχαία Θέματα