Για παράκαμψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου για κάλυψη δικαστών κάνει λόγο ο Πρόεδρός του

16:29 27/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την έντονη αντίδραση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτριου Χατζηχαμπή προκάλεσαν οι προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός για απευθείας επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των Δικαστών από το 63ο στο 65ο αντί για κλιμακωτή αύξηση, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, ο οποίος έκανε λόγο για προτάσεις νόμων που στοχεύουν να καλύψουν τρεις Δικαστές.

Οι προτάσεις νόμου συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Σε γραπτό υπόμνημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο ανέγνωσε ο κ, Χατζηχαμπής

στην Επιτροπή, διατυπώνεται η θέση ότι εάν οι προτάσεις νόμου προωθηθούν θα έχουν ως συνέπεια την παράκαμψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να καλύψουν τρεις Δικαστές, οι οποίοι αιτήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο όπως οι Δικαστές των πρωτόδικων δικαστηρίων εξαιρεθούν από τη κλιμακωτή επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 63ο στο 65ο και αφυπηρετούν απευθείας στο 65ο έτος της ηλικίας τους, και των οποίων το αίτημα απορρίφθηκε από το Ανώτατο και τους κοινοποιήθηκε με επιστολή στις 24 Οκτωβρίου 2013.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι οι τρεις Δικαστές είναι: Μαρία Σάββα Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ελέγχου Ενοικιάσεως, ο Χάρης Σολομωνίδης Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου και η Χρυσούλα Δημητρίου Δικαστής Οικογενειακού Δικαστηρίου.

Περαιτέρω, στο υπόμνημα το Ανώτατο Δικαστήριο εκφράζει την καταληκτική άποψη ότι οι προτάσεις νόμου πρέπει να αποσυρθούν.

Ο Γενικός Εισαγγελέα Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι από μια πρώτη επικοινωνία που είχε η Νομική Υπηρεσία με το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι οι προτάσεις νόμου επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό και εκ πρώτης όψεως εκτιμάται ότι είναι αντισυνταγματικές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι δεν έλαβε έγκαιρα γνώση των δύο νομοθετημάτων ώστε να έχει επαρκή χρόνο να καταθέσει τη θέση της Κυβέρνησης και επιφυλάχθηκε να συζητήσει το θέμα με τον Υπουργό Οικονομικών ώστε να διαμορφωθεί η κυβερνητική θέση.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι οι προτάσεις νόμου αφορούν ένα σημαντικό ζήτημα για τη συνταξιοδότηση Δικαστών και σημείωσε ότι κατατέθηκαν την ώρα που το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο βρίσκεται στη διαδικασία προώθησης θεσμικών αλλαγών με στόχο να βελτιωθεί σημαντικά ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης.

Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην Επιτροπή Νομικών ότι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των Δικαστών θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, επειδή όπως ανέφερε, η σύνταξη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του μισθού των Δικαστών.

Ο κ. Μισός ζήτησε όπως μελετηθεί εάν όντως η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, επειδή όπως ανέφερε με την αφυπηρέτηση θα πρέπει να καταβληθεί και το εφάπαξ.

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης τόνισε την ανάγκη για συνεργασία του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την Κυβέρνηση και τη Βουλή ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν την απονομή δικαιοσύνης όπως είναι η εναλλαξιμότητα των Δικαστών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι με βάση την αρχική τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα οι προτάσεις νόμου είναι αντισυνταγματικές και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Νομικών θα αναμένει τη θέση που θα διαμορφώσει η Κυβέρνηση και ανάλογα θα τοποθετηθεί.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συσταθεί υποεπιτροπή της Επιτροπής Νομικών που θα συναντάται και θα διαβουλεύεται με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα