Για κλίμα υπέρ της λύσης σε διπλωματικό επίπεδο γράφουν τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ

20:16 14/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κυπριακές Εφημερίδες

Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και στόχος είναι να πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα το Μάρτιο του 2014, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που επικαλείται το τουρκικό κανάλι CNN Turk και επικαλείται σήμερα η τ/κ Κίπρις.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται να συμβούν σημαντικές εξελίξεις τους προσεχείς μήνες και η πρόθεση είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε δημοψηφίσματα

να διεξαχθούν το Μάρτιο.

Εξάλλου, η αγγλόφωνη Χουριέτ έγραφε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και οι διπλωμάτες βλέπουν με καλό μάτι μια διευθέτηση του θέματος που δηλητηριάζει εδώ και καιρό τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Βρυξέλλες, αναφέρεται, διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις το 2006 σε οκτώ κεφάλαια μετά την αποτυχία της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια της για τα κυπριακά πλοία. «Η Κύπρος παραμένει το κύριο εμπόδιο στο δρόμο προς την ένταξη της Τουρκίας. Πολλά κεφάλαια έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας αυτού του ζητήματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίος διπλωμάτης, υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ξανά από την αρχή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου», πρόσθεσε ο διπλωμάτης παρά τα ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η κατανομή του φυσικού πλούτου του νησιού.

Θέλουμε οι συνομιλίες να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατόν και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Λεβέντ Γκιουμρουκτσιού στο AFP. «Εμείς δεν ανακαλύπτουμε εκ νέου τον τροχό. Στην Κύπρο το πρόβλημα παραμένει άλυτο για 50 χρόνια και τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς και οι παράμετροι επίλυσης είναι σαφείς ».

«Δεν είμαστε αφελώς αισιόδοξοι, αλλά λαμβάνουμε θετικά μηνύματα από την άλλη πλευρά. Υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για λύση». Ο Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, πολλά θέματα που θεωρούνται επικίνδυνα σήμερα, όπως οι ενεργειακοί πόροι, θα δημιουργήσουν μια ευκαιρία για την ειρήνη και τη συνεργασία σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα