Επίτροπος Βασιλείου: Αναγκαίες οι ψηφιακές δεξιότητες

19:40 14/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το 2012 το 50% του πληθυσμού της Ευρώπης είχε λίγες εώς καθόλου ψηφιακές δεξιότητες, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου, σημειώνοντας πως έως το 2015 για το 90% των θέσεων εργασίας θα χρειάζεται ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια Ημερίδας με θέμα «Νέες Τεχνολογίες-προοπτικές για τους τομείς της εκπαίδευσης κατάρτισης και εργοδότησης» που διοργάνωσαν από κοινού στη Λευκωσία η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) και η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο,

η κ. Βασιλείου υπογράμμισε πως «πρέπει να διερευνήσουμε σοβαρά τις αναρίθμητες ευκαιρίες που προσφέρουν οι τεχνολογίες στον τομέα της εκπαίδευσης, προκειμένου να αξιοποιηθεί το δυναμικό τους και να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που επωφελούνται από εκπαίδευση υψηλής ποιότητας».

Ανέφερε πως αυτός είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας που πρόσφατα εγκαινίασε μαζί με την Επίτροπο για το Ψηφιακό Θεματολόγιο Neelie Kroes για το «Ανοιγμα της εκπαίδευσης». Όπως είπε η κ. Βασιλείου «εγκαινιάσαμε τη μεγάλη συμμαχία για τις δεξιότητες στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και την απασχόληση» και «συνεργαζόμαστε με ενδιαφερόμενα μέρη από τους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και των ΤΠΕ με σκοπό την προώθηση της αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων και την παροχή στήριξης για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών και μελλοντικών κενών θέσεων εργασίας, οι οποίες το 2015 υπολογίζεται να φθάσουν τις 900.000 σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ακόμη πως είναι καιρός «να αρχίσουμε να μειώνουμε τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ψηφιακές τεχνολογίες. Ανέφερε πως στον τομέα αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις που πρέπει να καταπολεμηθούν, σημειώνοντας πως η Επίτροπος Kroes ξεκίνησε ένα δημόσιο διάλογο με θέμα «Κορίτσια στις ΤΠΕ» που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών.

Η κ. Βασιλείου επεσήμανε πως με βάση μελέτη που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Κομισιόν εάν αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που θα κάνουν καριέρα στο ψηφιακό τομέα, θα προκύψουν πολλά οφέλη για την ευρωπαϊκή οικονομία, τα οποία εκτιμώνται σε 9 δις ευρώ ετησίως.

Πρόσθεσε πως σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι γυναίκες που εργάζονται σήμερα στον κλάδο των ΤΠΕ είναι ελάχιστες, αφού επί συνόλου 1000 γυναικών με πανεπιστημιακό ή άλλο πτυχίο, μόνο 29 είναι κάτοχοι πτυχίου σχετικού με τις ΤΠΕ έναντι 95 ανδρών στους 1000 και μόνοι οι τέσσερις στις 1000 γυναίκες ενδέχεται να εργαστούν στο συγκεκριμένο κλάδο.
Η κ. Βασιλείου σημείωσε ακόμη πως προκειμένου να προωθηθεί η ανταλλαγή ψηφιακών πρακτικών και η αξιοποίηση των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων «θα διασφαλίσουμε ότι όλο το εκπαιδευτικό υλικό που παράγεται με δημόσια χρηματοδότηση μέσω το προγράμματος Erasmus + θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες», προσθέτοντας πως μια διαδικτυακή πόλη με την ονομασία «Ανοικτή εκπαίδευση Europa» στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ θα παρέχει έναν διαδικτυακό χώρο συνάντηση για τους εκπαιδευόμενους, τους εκπαιδευτικούς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η πόλη αυτή θα επιτρέπει στους πολίτες να αναζητούν πόρους στη μητρική τους γλώσσα, ανέφερε και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα να αξιοποιήσουν τη δικτυακή πόλη για την προώθηση των δικών τους εκπαιδευτικών πόρων και πρακτικών.
Σε ομιλία του που διάβασε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, Φρόσω Χατζηλούκα, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί το κλειδί όχι μόνο για έξοδο από την κρίση αλλά και για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών οι οποίες θα μπορέσουν να υποστηρίξουν μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική. Είπε πως η προσέγγιση αυτή θα επιφέρει αύξηση στο ΑΕΠ της Κύπρου και θα δημιουργήσει επιπρόσθετες θέσεις εργασίας υψηλής αξίας.

Επεσήμανε πως στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ο γυναικείος παράγοντας καλείται, μπορεί και θα πρέπει να διαδραματίσει ένα καθοριστικό και καταλυτικό ρόλο. Ανέφερε πως σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών ο τομέας αυτός στην Κύπρο καταγράφει 7.768 εργαζόμενους εκ των οποίων 2.637, δηλαδή γύρω στο 33,9%, είναι γυναίκες, αν και όπως είπε δεν υπάρχουν επίσημες ολοκληρωμένες μελέτες που να επιτρέψουν την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων. Στόχος είπε είναι εκπόνηση τέτοιων μελετών με γνώμονα την προώθηση νέων τεχνολογιών και της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε πως θα ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για προώθηση της διείσδυσης των ψηφιακών τεχνολογιών στην κοινωνία μας και ανάπτυξη πολλών και νέων υπηρεσιών πέραν αυτών που ήδη προσφέρονται.

Σε ομιλία της η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τα πανεπιστήμια της Κύπρου ήδη αξιοποιούν σε αρκετό βαθμό τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία των προγραμμάτων σπουδών τους αλλά αυτό πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί.

Αναφέρθηκε στα Massive Open Online Courses (MOOCs), σημειώνοντας πως αυτά αποτελούν μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση με σημαντικές προοπτικές αλλά και σοβαρές δυσκολίες ακόμα και κινδύνους εκμετάλλευσης ως προς τον υπαρκτό ενδεχόμενο απόκτησης μη αναγνωρίσιμων προσόντων.

Το στοίχημα με τα MOOCs θα κερδηθεί εάν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις σε σχέση με τη διασφάλιση ποιότητας και την αξιολόγηση και πιστοποίηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, ανέφερε η κ. Παπαηλιού.

Επεσήμανε ακόμη τη σημασία του να ευαισθητοποιηθούν τα νεαρά άτομα σχετικά με τις αναδυόμενες ευκαιρίες σταδιοδρομίας σχετιζόμενες με τις νέες τεχνολογίες. “Ιδιαίτερα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι νεαρές γυναίκες για να ενδιαφερθούν για αυτές τις ευκαιρίες διότι επί του παρόντος υποεκπροσωπούνται”, ανέφερε.

Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ Κικούλα Κότσαπα ανέφερε πως οι τομείς των νέων τεχνολογιών, της υψηλής πληροφορικής και των θετικών επιστημών είναι εργαλεία που οδηγούν σε γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, σε νέους σχεδιασμούς εργασίας και σε μεγαλύτερη κοινωνική συμπερίληψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα