Γερμανοί «σοφοί» προβλέπουν πλήγμα 10% στο γερμανικό ΑΕΠ από κατάρρευση του ευρώ

15:13 30/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μια πλήρης κατάρρευση του ευρώ θα πλήξει μέχρι και 10% τη γερμανική οικονομία, ενώ και μόνο η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις γερμανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της γερμανικής Κυβέρνησης Lars Feld.

Ο Feld, ένας από τους πέντε «σοφούς» οικονομολόγους των οποίων οι απόψεις βοήθησαν στη διαμόρφωση της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία, αλλά συχνά έχουν ελάχιστη άμεση επίπτωση στην πολιτική, δήλωσε ότι οι πρόσφατες εκτιμήσεις από την ομάδα των “σοφών” κάνουν

λόγο για ακαθάριστες απαιτήσεις της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, ύψους περίπου 3,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

“Όταν ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων χαθεί, θα υπάρξουν πτωχεύσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία θα πληγεί”, είπε ο κ. Feld σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη.

“Αυτή η πτώση θα μπορούσε να ανέλθει από 7% μέχρι 10% του (γερμανικού) Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ)”, σημείωσε.

Μια έξοδος της Ελλάδας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς σημαντικό κόστος, ανέφερε ο κ. Feld και πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος της μετάδοσης μέσω του τραπεζικού συστήματος έχει μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι η έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να αναμένουν πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά των Ελλήνων.

Ένας αριθμός Γερμανών αξιωματούχων τάσσονται υπέρ της επιλογής να πιεστεί η Ελλάδα – η οποία σε μεγάλο βαθμό συντηρείται από κεφάλαια της γερμανικής Κυβέρνησης – για να βγει εκτός του ευρώ.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι συνέταιροι της στην Κυβέρνηση παραμένουν σταθερά κατά της εν λόγω ιδέας.

Ο κ. Feld είπε επίσης ότι υπάρχουν λίγες επιλογές για επίλυση της κρίσης “και πολλές από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα καλές”.

Ανέφερε, επίσης, ότι αναμένει η γερμανική οικονομία να αναπτυχθεί περίπου 0,8% μέχρι 0,9% αυτό το έτος, ενώ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο δεν διαφαίνεται ανάπτυξη ή συρρίκνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα