Γερμανία: Μικρή άνοδος λιανικών πωλήσεων τον Μάρτιο

13:23 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία σημείωσαν άνοδο το Μάρτιο αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσουν την πτώση που σημειώθηκε τους προηγούμενους δύο μήνες σύμφωνα με στοιχεία τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση της τάξης του 0,8% το Μάρτιο από το Φεβρουάριο σε εποχικά και ημερολογιακά διορθωμένες τιμές, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής Destatis.

Έρευνα αναλυτών του Dow Jones Newsires είχε προβλέψει μια αύξηση

της τάξης 1% μετά από πτώση 0,9% το Φεβρουάριο και 1% τον Ιανουάριο.

Σε δωδεκάμηνη βάση οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3% το Μάρτιο.

Τα μηνιαία στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις είναι άστατα και συχνά τυγχάνουν αναθεώρησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές η μέτρια αύξηση του Μαρτίου δεν αντισταθμίζει την πτώση των προηγούμενων δύο μηνών.

«Αυτή η μέτρια ανάκαμψη δεν αντισταθμίζει την αδυναμία που σημειώθηκε τους πρώτους δύο μήνες αυτού του χρόνου, η οποία άφησε το μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των λιανικών πωλήσεων περίπου 1% χαμηλότερο απ’ ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2011», ανέφερε ο οικονομολόγος της Barclays Capital Τόμας Χάρτζες.

«Παρά το γεγονός ότι το τρίμηνο λήγει σε μια θετική νότα, οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις παραμένουν αδύναμες νωρίς του 2012, πιθανόν ως αποτέλεσμα των ψηλότερων τιμών πετρελαίου και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σε σχέση με την χρεωστική κρίση της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Μια τακτική μηνιαία έρευνα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι ενώ το κλίμα για τα νοικοκυριά έχει αποδειχθεί παραδόξως ανθεκτικό στην χρεωστική κρίση της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, διαβρώνεται ολοένα και περισσότερο από τις ψηλές τιμές πετρελαίου.

«Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τα υγιή οικονομικά δεδομένα, όπως μια ισχυρή αγορά εργασίας και χαμηλά επιτόκια αναμένουμε ακόμη ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών θα καταστεί σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη πιο αργά το 2012», είπε ο κ. Χάρτζες.

Μαζί του συμφώνησε και ο οικονομολόγος της Natixis Constantin Wirschke, λέγοντας ότι «λόγω των στοιχείων της αγοράς εργασίας που δημοσιοποιήθηκαν μέχρι σήμερα φέτος και των συμφωνιών αυξημένου μισθολογίου που υπογράφηκαν για τους εργαζόμενους σε αρκετούς τομείς, πιστεύουμε ότι αυτή η ανοδική τάση στις λιανικές πωλήσεις μπορεί να συνεχιστεί».

«Η ιδιωτική κατανάλωση πρέπει να καταστεί ένας στέρεος δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης πάνω στον οποίο μπορεί να βασιστεί η γερμανική οικονομία το 2012», πρόσθεσε.

Αλλοι αναλυτές ήταν πιο δύσπιστοι όσον αφορά οποιαδήποτε ανάκαμψη.

«Οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις παρέμειναν χωρίς ώθηση παρά τα πολύ θετικά οικονομικά δεδομένα όπως η χαμηλή ανεργία και η πτώση του πληθωρισμού», ανέφερε ο Κρίστιαν Σουλτς της Berenberg Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα