Γεν. Εισαγγελέας: Κατ’εξοχήν πολιτική ενέργεια ο διορισμός του Υποδιοικητή της ΚΤ

19:29 4/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα του διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι κατ’ εξοχήν πολιτική ενέργεια και ως τέτοια πρέπει να κρίνεται, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης προσθέτοντας ότι το κατά πόσον στη δεδομένη αυτή στιγμή δικαιολογείται ο διορισμός με βάση το Δίκαιο της Ανάγκης είναι θέμα κρίσης και εκτίμησης της κατάστασης στην Κεντρική Τράπεζα.

«Το θέμα του διορισμού είναι

κατ’ εξοχή πολιτική ενέργεια, σαν τέτοια πρέπει να κρίνεται και κατά πόσον στη δεδομένη αυτή στιγμή δικαιολογείται με βάση το Δίκαιο της Ανάγκης είναι θέμα κρίσης και εκτίμησης της κατάστασης όπως είναι στην ΚΤ», σημείωσε ο κ. Κληρίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι «το θέμα κατ’ εμένα είναι κύρια πολιτικό, κατά πόσον δηλαδή σε αυτό το χρονικό σημείο, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, και με δεδομένο ότι η παρούσα κυβέρνηση αποχωρεί, θα μπορούσε να προβαίνει σε διορισμούς και μάλιστα με βάση το Δίκαιο της Ανάγκης. Το θέμα είναι κύρια πολιτικό και ως τέτοιο δεν αφορά το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

Αφού σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε τον Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ασκώντας το δικαίωμά του με βάση το άρθρο 118 του Συντάγματος, είπε ότι ο διορισμός προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, κυρίως πολιτικές αλλά και νομικές.

Προχωρώντας στη νομική πτυχή του θέματος, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι αυτή άπτεται της εφαρμογής του Δικαίου της Ανάγκης.

«Το εάν δικαιολογείται ή όχι η εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης στην παρούσα φάση, ούτε σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπεισέλθω, είναι θέμα εκτίμησης της ώρας, εάν δηλαδή σήμερα θα δικαιολογείτο η εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης με το διορισμό του Υποδιοικητή της ΚΤ όπως έγινε στις περιπτώσεις του διορισμού του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Ελεγκτή όπου στην πρώτη περίπτωση το Ανώτατο Δικαστήριο το 1983 αναφορικά τότε με το διορισμό του κ. Λουκαϊδη αποφάσισε ότι ήταν συνταγματικός».

Πρόσθεσε ότι «το εάν επομένως σήμερα μπορεί να κριθεί με τα σημερινά δεδομένα ότι εφαρμόζεται το Δίκαιο της Ανάγκης ή όχι είναι θέμα εκτίμησης που δεν αφορά το ΓΕ. Είναι θέμα όμως ο διορισμός σε αυτή τη χρονική περίοδο σε αυτά τα ύψιστα αξιώματα που είναι τρία, του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή και του Διοικητή της ΚΤ, εάν δικαιολογείται λίγο πριν την αποχώρηση μιας κυβέρνησης να προβαίνει σε τέτοιου είδους διορισμούς. Είναι θέμα πολιτικής ευθύνης και πολιτικής διαπαιδαγώγησης, εφαρμογής κανόνων που διέπουν μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα και έτσι πρέπει να κρίνεται και όχι με βάση αυστηρές συνταγματικές διατάξεις».

Σε ερώτηση εάν μπορεί να παύσει τον Υποδιοικητή η νέα Κυβέρνηση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «και αυτό είναι θέμα εκτίμησης της συγκεκριμένης περίπτωσης εάν δικαιολογείται η εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης ή όχι».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανάφερε ότι εάν ο Νίκος Αναστασιάδης εκλεγεί στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, «όπως είναι πολύ πιθανόν», τότε, «θα πρέπει να πάρει τις δικές του αποφάσεις οι οποίες εάν προσβληθούν να κριθούν από το Δικαστήριο».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβουλεύτηκε μαζί του πριν προβεί στον διορισμό, απάντησε αρνητικά.

«Όχι δεν διαβουλεύθηκε μαζί μου. Είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό το θέμα και δεν είχε καμία υποχρέωση. Θα ήταν ίσως καλύτερα. Αλλά εάν κρίνει σε μια πολιτική του ενέργεια, ότι δεν χρειάζεται οποιαδήποτε συμβουλή – αφού είναι και πολιτική ενέργεια – τότε μπορεί να προχωρήσει».

Σε ερώτηση τι θα συμβούλευε τον Πρόεδρο εάν υπήρχε η διαβούλευση, απάντησε ότι θα του σύστηνε να «σταθμίσει το θέμα πολιτικά και να κρίνει ποια είναι η κατάσταση στην ΚΤ και εάν στη δεδομένη στιγμή δικαιολογείται ο διορισμός».

Ερωτηθείς κατά πόσον ισχυροποιείται ο διορισμός από τους άλλους διορισμούς στους οποίους προαναφέρθηκε, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το Δίκαιο της Ανάγκης δεν πρέπει να κρίνεται περιπτωσιολογικά αλλά κατά πόσον διατηρείται μια εξουσία ή όχι. «Για αυτό δεν μπορώ να εκφράσω οποιαδήποτε γνώμη», είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα μπορούσε να λειτουργήσει η ΚΤ και χωρίς υποδιοικητή, ο κ. Κληρίδης επανέλαβε ότι το θέμα «είναι καθαρά θέμα πολιτικής εκτίμηση εάν στην συγκεκριμένη ώρα η ΚΤ μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον υποδιοικητή ή όχι».

«Και δεν μπορώ εγώ να εκτιμήσω την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στην ΚΤ αυτή τη δεδομένη στιγμή», είπε και πρόσθεσε ότι «όμως κατ’ εμένα είναι θέμα πολιτικής ευαισθησίας και πολιτισμού αν θέλετε να το δείτε με αυτόν το φακό. Έχω πει επανειλημμένα στο παρελθόν όταν συζητείτο το θέμα του νομοσχεδίου για τους ημικρατικούς ότι μια κυβέρνηση που εκλέγεται έχει δικαίωμα να κυβερνήσει. Πιστεύω σε αυτό το σημείο και πάλι».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δήλωσε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, ο κ. Κληρίδης απάντησε: «εγώ δεν έχω πει τίποτε τέτοιο. Δεν ξέρω εάν εσείς αντιληφθήκατε να έχω πει κάτι τέτοιο». Επίσης σε παρατήρηση ότι δήλωσε πως από τη στιγμή που εκλέγεται μια Κυβέρνηση δικαιούται να κυβερνά μέχρι την τελευταία ημέρα, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε: «δεν ξέρω πώς το βλέπετε εσείς, εγώ με άλλο νόημα το είπα».

«Εγώ δεν επικρίνω κανέναν. Σας είπα, ότι είναι θέμα κατ’ εξοχήν πολιτικό και οι πολιτικοί θα πρέπει να το κρίνουν, όπως και το κρίνουν», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα