Γ. Λουκαΐδης: Ο Ερογλου απέρριψε τις προτάσεις Χριστόφια για διασταυρούμενη ψήφο

19:17 3/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επικρίσεις κατά του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου ότι υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις του προκατόχου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο, διατύπωσε ο Γιώργος Λουκαΐδης από το βήμα της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Μιλώντας στην ΚΣΣΕ για το θέμα της διεξαγωγής δημοκρατικότερων εκλογών, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κύπρου, για να σημειώσει ότι αν και η τουρκοκυπριακή κοινότητα βάσει Συντάγματος,

δεν αποτελεί μειονότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, έχει προτείνει τη διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο ως μέτρο για την πολιτική συνοχή και την δικοινοτική ενότητα, δεδομένων των διαχωριστικών διατάξεων του Συντάγματος που προβλέπει ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες για την εκλογή των ηγετών των δυο κοινοτήτων.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Λουκαϊδης, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Ερογλου υπαναχωρώντας, έχει απορρίψει τις συναινετικές προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, παρά το γεγονός ότι ο προκάτοχος του τις είχε αποδεχθεί.

Παράλληλα, ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε πως το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη σε συνάρτηση με το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον έχει αποστασιοποιήσει τους ψηφοφόρους από τη δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία, περιλαμβανομένων των εκλογικών αναμετρήσεων.

Η ενίσχυση της φωνής των μειονοτήτων, συνέχισε ο κ. Λουκαϊδης, αλλά και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού αποφέρει ως επί των πλείστων, σημαντικά οφέλη στη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή. Κατά παρόμοιο τρόπο, πρόσθεσε, η ενθάρρυνση της ανάμειξης των νέων στα κοινά και η προώθηση της ισότητας των φύλων στις εκλογικές διαδικασίες μέσω μιας πιο ολοκληρωμένης και ευαισθητοποιημένης προπαίδειας μπορεί ν’ αποτελέσει την αφετηρία για μια πιο πλουραλιστική, διάφανη και περιεκτική δημοκρατική διεργασία όσον αφορά στη διεξαγωγή των εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα