Το σοκ της ανακεφαλαιοποίησης

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου θα δώσει μια πολύ καλή γεύση για το που διαμορφώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα ο στόχος για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση είναι πολύ μακρινός.

Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία των 4 μεγάλων τραπεζών διαμορφώνεται στα

2,5 δισ. ευρώ ενώ οι κεφαλαιακές τους ανάγκες ανέρχονται σε 28 δις. ευρώ. Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά οι κεφαλαιακές ανάγκες τους θα φτάσουν τα 30 με 33 δισ. ευρώ λόγω της βαθύτερης ύφεσης που πλήττει την οικονομία. Από αυτά οι τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν το 10% από την αγορά ώστε να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους χαρακτήρα και να διατηρήσουν οι μέτοχοι το δικαίωμα να αποπληρώσουν το δημόσιο και να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο.

Ωστόσο αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το δύσκολο δεν είναι να βρεθούν τα 2,8 δισ. (10%) αλλά το ποιος θα βάλει χρήματα γνωρίζοντας ότι σε 5 χρόνια θα πρέπει να αποπληρώσει 25,2 δισ. ευρώ! Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα ο στόχος για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση είναι πολύ μακρινός. Τονίζουν όμως ότι υπάρχουν ιδέες και εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν την μείωση των κεφαλαιακών αναγκών ώστε να γίνει ελκυστική η ανακεφαλαιοποίηση. Για παράδειγμα ο λογαριασμός θα μειωθεί για τις τράπεζες μέσω της αναβαλλόμενης φορολογίας: το όφελος εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ μειώνοντας αντίστοιχα το κεφαλαιακό βάρος των τραπεζών σε βάθος χρόνου. Πάντως αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα οι περισσότερες τράπεζες θα περάσουν στον απόλυτο έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη που θα σημαίνει ότι οι τιμές των τραπεζών θα σημειώσουν νέες μεγάλες απώλειες και πρακτικά θα απαξιωθούν. Όπως εκτιμούν αναλυτές αν μια τράπεζα αποτύχει να συγκεντρώσει το 10% της αύξησης τότε το ποσοστό συμμετοχής των σημερινών μετόχων από 100% τώρα θα μειωθεί κάτω από το 10% μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Δηλαδή, το ΤΧΣ θα αποκτήσει το 90% των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση, αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων ζημιών του PSI, θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του εννεαμήνου των τραπεζών η δημοσίευση των οποίων αρχίζει αύριο Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τρίμηνο, με εξαίρεση την Alpha Bank, οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες παρουσίασαν αρνητικά ιδία κεφάλαια.
Σύμφωνα με αναλυτές τα αποτελέσματα του εννεαμήνου δεν θα διαφέρουν σημαντικά από αυτά του πρώτου τριμήνου. Στο εννεάμηνο θα αποτυπωθεί ουσιαστικά η επιβάρυνση από την αύξηση των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ η ζημιά ύψους 26 δισ. ευρώ απο το PSI ήδη έχει αποτυπωθεί στους ισολογισμούς. Αύριο Πέμπτη θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα. Η Alpha Bank δεν έχει αποφασίσει να θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα αύριο ή την Παρασκευή.
Τα αποτελέσματα θα δώσουν μια πολύ καλή γεύση για το που θα κυμανθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης ωστόσο δεν θα δώσουν το τελικό νούμερο. Η ακριβής εικόνα θα αποτυπωθεί με τα αποτελέσματα έτους τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης την επιβάρυνση από την διαγνωστική μελέτη της BlackRock.

Ήδη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει λάβει 7 δισ. ευρώ τα οποία θα μοιράσει στις 4 μεγάλες τράπεζες προκειμένου να ενισχυθεί ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 9%. Η κατανομή των κεφαλαίων αυτών ανά τράπεζα θα γίνει γνωστή με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των τραπεζών. Επιπλέον 3 δισ. ευρώ το ΤΧΣ θα διαθέσει στις μεγάλες τράπεζες τον Ιανουάριο, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το τελικό ποσό που θα διατεθεί τον Ιανουάριο μπορεί να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ για να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» στις συστημικές τράπεζες ως αντιστάθμισμα στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ PSI ΚΑΙ Η «ΕΞΑΕΡΩΣΗ» ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ (ποσά σε εκατ. ευρώ)

Ζημιά από PSI

Ιδία Κεφάλαια 31.3.2012*

Εθνική Τράπεζα

-10.955

-2.078

Eurobank

-5.422

-234

Alpha Bank

-4.382

523

Τράπεζα Πειραιώς

-5.719

-1.689

Σύνολο

-26.478

-3.478

* Σε επίπεδο τράπεζας

ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΛΑΒΕΙ ΠΟΣΑ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΑΚΟΜΑ(ποσά σε εκατ. ευρώ)

Προκαταβολή Ανακεφαλαιοποίησης 18 δισ. ευρώ *

Δεύτερη Δόση Ανακεφαλαιοποίησης**

Πιθανή Κατανομή των 10 δισ. ευρώ ***

Σύνολο Κεφαλαιακών Αναγκών

Χρηματιστηριακή Αξία 18.12.2012

Εθνική Τράπεζα

7.430

10 δισ. ευρώ

4.130

11.560

1.195

Eurobank

3.970

2.200

6.170

326

Alpha Bank

1.900

1.060

2.960

689

Τράπεζα Πειραιώς

4.700

2.610

7.310

335

Σύνολο

18.000

10.000

28.000

2.545

* Αφορά την κατανομή του πρώτου πακέτου των 18 δισ. ευρώ που έγινε τον Μάιο 2012** Από τη δεύτερη δόση της ανακεφαλαιοποίησης τα 7 δισ. θα μοιραστούν στις τράπεζες μέχρι 21.12.12 και τα υπόλοιπα 3 δισ. τον Ιανουάριο 2013*** Η κατανομή των 10 δισ. ευρώ έχει γίνει με βάση την κατανομή της πρώτης δόσης

Keywords
Τυχαία Θέματα