Ευρωπαϊκές επιστημονικές συναντήσεις στο ΤΕΠΑΚ

16:27 10/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με τη συμμετοχή 83 ερευνητών, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο ΤΕΠΑΚ οι επιστημονικές συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας Αιωρούμενων Σωματιδίων με Συστήματα LIDAR (EARLINET) και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ACTRIS (FP7-Infrastructure).

Η διοργάνωση έγινε από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής (ΠΟΜΗΓΕ) του ΤΕΠΑΚ.

Σύμφωνα

με ανακοίνωση, η 10η συνάντηση του δικτύου EARLINET και η 3η ετήσια συνάντηση του προγράμματος ACTRIS πραγματοποιήθηκαν με στόχο το συντονισμό των δράσεων των 29 μελών-σταθμών του δικτύου, κύριος σκοπός του οποίου είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στατιστικής βάσης δεδομένων της οριζόντιας, κατακόρυφης και χρονικής κατανομής των αερολυμάτων σε ηπειρωτική κλίμακα.

Το ACTRIS παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία νέων γνώσεων, καθώς και θεμάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την ποιότητα του αέρα, αλλά και τη μελέτη της διασυνοριακής ρύπανσης.

Συνολικά, στην επιστημονική συνάντηση συμμετείχαν 83 ερευνητές από τα εργαστήρια-μέλη του προγράμματος, εκ των οποίων 69 είχαν φυσική παρουσία στη Λεμεσό, ενώ 14 ερευνητές συμμετείχαν μέσω της πλατφόρμας WEBEX που παρέχεται από το κέντρο δικτύου του ΤΕΠΑΚ.

Το ΤΕΠΑΚ, διαθέτοντας σύστημα ηλιακού φωτόμετρου μέλος του παγκόσμιου δικτύου AERONET/NASA, και σύστημα Τηλεπισκόπησης laser (LIDAR) μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου EARLINET, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό δίκτυο με συντονιστή τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος ΠΟΜΗΓΕ Διόφαντο Χατζημιτσή και υπεύθυνη τη Δρα Ροδάνθη Ελισάβετ Μαμούρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα