Έτοιμη η ΕΕ να προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στην Πορτογαλία, δηλώνει ο Όλι Ρεν

20:55 30/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Πορτογαλία, όταν η υφιστάμενη βοήθεια ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Η Ευρώπη θα κρατήσει τον λόγο της» και θα συνεχίσει να βοηθά την Πορτογαλία, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα “συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί”, πρόσθεσε ο κ. Ρεν, σύμφωνα

με τα όσα έγραψε σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα “Diario Economico”.

«Η απόλυτη προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το υφιστάμενο πρόγραμμα”, έγραψε ο κ. Ρεν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι είναι «απαραίτητο η Πορτογαλία να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα επόμενα χρόνια”.

Η Πορτογαλία βιώνει τους αυστηρούς κανόνες του προγράμματος διάσωσής της, ύψους 78 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2011 με την Τρόικα – ΕΕ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε αντάλλαγμα για το δάνειο διάσωσης, η Πορτογαλία συμφώνησε να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχουν πυροδοτήσει την ύφεση και αύξησε την ανεργία, αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες αντιδράσεις των συντεχνιών των εργαζομένων και των ψηφοφόρων.

Η Κυβέρνηση του Pedro Passos Coelho έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες συχνά ενισχύονται από τις δικαστικές αποφάσεις που χαρακτηρίζουν παράνομα τα μέτρα λιτότητας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε ακόμη μια πρόταση λιτότητας, που αφορούσε αυτή τη φορά σχέδιο τη μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, άνω των 600 ευρώ, μέχρι 10% και το οποίο αποτελούσε το βασικό μέτρο του προϋπολογισμού του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα