Έτοιμη για διαπραγματεύσεις από το σημείο που σταμάτησαν η τ/κ πλευρά, δηλώνει ο Ερκ

16:46 4/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με τίτλο «Είμαστε έτοιμοι, οι Ε/κ δεν είναι» η Κίπρις φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών, Κουτλάι Έρκ για την επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Όπως επισημαίνεται, ο κ. Έρκ δήλωσε δε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη και επιθυμεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να γίνει εντός φθινοπώρου, «αλλά λόγω του χάους στο οποίο βρίσκονται οι Ε/κ, δεν είναι έτοιμοι για την διαδικασία». Άρχισε, πρόσθεσε, συναντήσεις με τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ

στην Κύπρο και ήδη συναντήθηκε με τους Πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στους οποίους μετέφερε την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς.

«Υπουργείο εξωτερικών» και «προεδρικό», σημείωσε, έχουν τις ίδιες σκέψεις όσον αφορά το πρόβλημα. «Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε έτοιμοι». Θέλουν, συνέχισε, οι διαπραγματεύσεις να συνεχίσουν από το σημείο που σταμάτησαν και να έχουν νόημα.

Εάν το 2004, είπε ο Κουτλάι Ερκ, υπήρχε λύση του Κυπριακού, οι Ε/κ δεν θα ήταν σήμερα στην άσχημη θέση στην οποία βρίσκονται. Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται να έρθει στο νησί για επαφές τέλος Ιουλίου, υπογραμμίζοντας ότι μετά το πέρας των επαφών του θα πρέπει να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε, θα πρέπει να ορίσει άμεσα τον συνομιλητή ή τον εκπρόσωπό του, όπως έχει ειπωθεί ότι θα κάνει, λέγοντας ότι στις επαφές τους ως τ/κ πλευρά επισημαίνουν σε όλους ότι είναι έτοιμοι για την επανέναρξη της διαδικασίας και πως για να είναι έτοιμη και η ε/κ πλευρά θα πρέπει να τη στηρίξουν, να την ενθαρρύνουν και να την κατευθύνουν.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των Βαρωσίων, ο κ. Ερκ είπε ότι το θέμα αποτελεί μέρος μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού και διερωτήθηκε τι θα δοθεί στους Τ/κ γι’ αυτό. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε, πρέπει να έχει τη στήριξη του λαού και όχι μόνο των Ε/κ, αλλά και των Τ/κ. Για να υπάρχει και η στήριξη των Τ/κ, συνέχισε, πρέπει να εφαρμοσθεί ο κανονισμός το απευθείας εμπόριο.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανέφερε ο Κουτλάι Ερκ, πρέπει να είναι ξεκάθαρα και να επεξηγηθεί στο λαό η πρόοδος στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς να δίδονται λεπτομέρειες, κάτι που θα αυξήσει το ενδιαφέρον και την ελπίδα. Για την πιθανότητα λύσης, ο κ. Ερκ, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταλάτ και Χριστόφια ήταν αναλογικά πιο δύσκολες και ο λόγος ήταν επειδή ήταν μπερδεμένοι στη «νότια Κύπρο» και ήθελαν να συνομιλήσουν με την Τουρκία και δεν μπόρεσαν να υποδείξουν εκπρόσωπό τους στις διαπραγματεύσεις. «Ίσως ήταν μια στρατηγική και ήθελαν έτσι να κερδίσουν χρόνο» ανέφερε λέγοντας ότι κάθε μέρα που χάνεται στο νησί της Κύπρου είναι μια μέρα ευτυχίας που χάνουν από τη ζωή τους.

Για το φυσικό αέριο, ανέφερε ότι αυτή είναι η νέα «μόδα» στις συνομιλίες, με την προηγούμενη να ήταν ότι η Κύπρος θα γίνει μέλος της ΕΕ και αυτό θα ήταν ένας καταλύτης για τη λύση. Τελικά, είπε, δεν ήταν βοηθητικό το ότι η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, ενώ δεν σωστή ούτε η φράση ότι το φυσικό αέριο θα βοηθήσει στην λύση. Δεν έχουμε ανάγκη ούτε την υποψηφιότητα της ΕΕ, ούτε το φυσικό αέριο ως προσχήματα για να λύσουμε το Κυπριακό, είπε, αλλά πρέπει – συνέχισε – οι δύο ηγέτες να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να κάνουν συνομιλίες με νόημα.

Όσον αφορά την πρότασή του να συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, ο Κουτλάι Ερκ είπε πως ακόμη δεν έχει λάβει καμία απάντηση, επαναλαμβάνοντας ότι θα ήθελε να συζητήσει μαζί του πρόσωπο με πρόσωπο, να ακούσει τις απόψεις και τις ιδέες του και να ανταλλάξουν μαζί απόψεις. Αυτό, πρόσθεσε, ίσως βοηθήσει τους ηγέτες στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να αρχίσουν. Δεν χρειάζεται, συνέχισε, να κολλήσουν στο πώς θα ονομάσουν αυτή τη συνάντηση και για τον ίδιο δεν είναι σημαντικό το πώς θα πραγματοποιηθεί. «Στόχος είναι να κάνουμε δουλειά».

Keywords
Τυχαία Θέματα