Έτοιμα για μάχη τα γαλλικά συνδικάτα για τις συντάξεις

17:25 10/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα γαλλικά συνδικάτα αύξησαν την πίεση που ασκούν στο Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με απειλές για διαδηλώσεις εναντίον των σχεδιασμών του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τη Δευτέρα, μερικές μέρες πριν να παρουσιαστούν οι προτάσεις ομάδας που έχει διοριστεί για να συμβουλεύσει την Κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, o κ. Ολάντ έχει δηλώσει στους Γάλλους ότι πρέπει να αναμένουν να εργάζονται πιο πολλά χρόνια

αλλά αντί να προωθήσει για μια άμεση αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης από τα 62 χρόνια έχει προτείνει ότι θα πρέπει να παραταθεί μόνο η περίοδος των συνεισφορών για να δοθεί μια πλήρης σύνταξη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί είναι αυτοί στη Γαλλία που επιθυμούν ο κ. Ολάντ να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά οι συντάξεις είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.

Η τελευταία μεταρρύθμιση, η οποία προωθήθηκε από τον προηγούμενο Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί το 2010 είχε αυξήσει το όριο αφυπηρέτησης από τα 60 στα 62 χρόνια και είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων που βγήκαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων, καθώς και ένα μπλόκο στα διυλιστήρια πετρελαίου.

«Αν η Κυβέρνηση λάβει αποφάσεις παρόμοιες με αυτές της προηγούμενης Κυβέρνησης, ναι, θα γίνουν διαδηλώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου συνδικάτου στη Γαλλία Φορς Ουβριέρ Ζαν-Κλοντ Μαϊγί στον τηλεοπτικό σταθμό Φρανς 2.

Ο κ. Μαϊγί, του οποίου το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ισχυρό στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, απέρριψε την παράταση των εισφορών πιο πέρα από τα 41,5 χρόνια που ισχύουν τώρα, μια από τις επιλογές της έκθεσης που θα κατατεθεί στην Κυβέρνηση, την Παρασκευή.

Εξέφρασε την αντίθεσή του επίσης σε οποιαδήποτε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του Δημοσίου.

Οι ιδιωτικές συντάξεις βασίζονται στο μέσο όρο των πιο ψηλών απολαβών ενός εργαζομένου για 25 χρόνια, ενώ οι συντάξεις του δημοσίου βασίζονται στα εισοδήματα των τελευταίων έξι μηνών πριν την αφυπηρέτηση, μια διευθέτηση η οποία είχε ως στόχο την αποζημίωση των εργαζομένων του δημοσίου για πιο χαμηλά εισοδήματα αλλά στην οποία ασκείται κριτική ότι ανοίγει την πόρτα στην κατάχρηση.

«Το θέμα του συνταξιοδοτικού θα είναι αυτό που θα προκαλέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα τους επόμενους έξι μήνες και θα δημιουργήσει πολλή ένταση με την Κυβέρνηση, αυτό είναι αναπόφευκτο», ανέφερε ο κ. Μαϊγί.

Από την πλευρά του το εκτελεστικό μέλος του μεγαλύτερου συνδικάτου CGT Ερίκ Ομπάν είπε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να «κινητοποιηθούν», που σημαίνει στη γλώσσα των συνδικάτων ότι θα πρέπει να πιέσουν την Κυβέρνηση πριν να συνταχθεί νομοσχέδιο για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, μάλλον στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Κυβέρνηση έχει πει ότι θα μελετήσει τις εισηγήσεις που θα προτείνει η ομάδα την Παρασκευή αλλά ότι δεν δεσμεύεται να τις ακολουθήσει. Ο διάλογος μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών αναμένεται να αρχίσει στις 20 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα