Ερντογάν: ” Δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος”

16:32 2/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος, ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός μιλώντας στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την Γερμανία σε δημοσιογράφους, γράφει η Ζαμάν.

«Υπάρχει μια πράσινη γραμμή που χωρίζει την Κύπρο και αυτό σημαίνει παρουσία του ΟΗΕ εκεί». Ωστόσο, συνέχισε, η «διοίκησή

των Ε/κ» κατά την έκφρασή του, αναγνωρίστηκε ως κράτος και έγινε αποδεκτή στην ΕΕ. Πράγματι, είπε, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε δηλώσει ότι ο τρόπος που έτυχαν αντιμετώπισης οι Τούρκοι σε αυτό το θέμα ήταν ανήθικος, ενώ ισχυρίστηκε επίσης πως και η νυν Καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ δήλωσε ότι η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ ήταν λάθος.

Μιλώντας για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ο κ. Ερντογάν έστειλε το μήνυμα αλλαγής του κλίματος στην Ευρώπη υπέρ της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ βαίνουν προς εξομάλυνση.

Αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, είπε, αναμένεται επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Τουρκία την 25η Φεβρουαρίου 2013, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί την δημιουργία Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας με την Γερμανία. Η κ. Μέρκελ, είπε, έχει τώρα μια περισσότερο θετική στάση έναντι της Τουρκίας. «Αν προσέξατε στην κοινή συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα Καγκελάριος απέφυγε να υπογραμμίσει το θέμα της ειδικής προνομιακής σχέσης Τουρκίας –ΕΕ , όπως έκανε στο παρελθόν. Επίσης η Γαλλία έχει μεταβάλει την στάση της. Ο Ολάντ δεν είναι Σαρκοζί. Συνηθίζαμε παλαιότερα να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τον Γάλλο πρώην Πρόεδρο Σιράκ και με τον Γερμανό πρώην Καγκελάριο Σρέντερ και να συζητάμε για την Τουρκία».

Τα πράγματα, ανέφερε, χειροτέρευσαν επί Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν συμμεριζόταν τις θετικές απόψεις του Ζακ Σιράκ για να πει ότι επί προεδρίας Σαρκοζί τα χρόνια εκείνα ήταν χαμένα χρόνια. «Η ΕΕ υπέστη μεγάλες απώλειες  με τον Σαρκοζί».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος του ζήτησε να εξομαλύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή για την δολοφονία 9 Τούρκων ακτιβιστών στο Μάβι Μαρμαρά. «Όπως συνεχώς λέμε, υπάρχουν τρεις όροι, αν το Ισραήλ επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις. Τόνισα στη Μέρκελ ότι δεν μπορούμε να άρουμε τον όρο για τερματισμό του εμπάργκο στην Γάζα ή τον όρο για απολογία του Ισραήλ και παροχή αποζημιώσεων» .

Η Τουρκία, συνέχισε, αναμένει από το Ισραήλ να εκπληρώσει και τους τρεις όρους  για τον τερματισμό της διαμάχης και ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τη Γάζα.

Σε ό,τι δε αφορά τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο Γκιουλ  (με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι η χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά με δυαρχία) ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως «δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ μας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις με τον Πρόεδρο Γκιουλ. Δεν υπάρχει δυαρχία» .

Keywords
Τυχαία Θέματα