Έρευνα του Υπ. Γεωργίας για κινητή μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο

17:41 5/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Γεωργίας δεσμεύτηκε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής να ερευνήσει το θέμα της κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά σε αχρησία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι η μονάδα λειτούργησε τα τέλη του 2010 και τους πρώτους μήνες του 2011 και έκτοτε παραμένει σε εφεδρεία, λέγοντας ότι το 2011 παρήχθησαν από αυτή τη μονάδα 2,88 εκ, κυβ. μέτρα με κόστος λειτουργίας 9 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, από το 2009 είχαν εκφραστεί ερωτήματα για την αναγκαιότητα αύξησης της δυναμικότητας της μονάδας, λέγοντας ότι είναι οξύμωρο το γεγονός ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ήταν γνώστης εκθέσεων και μελετών ότι τα αποθέματα νερού σε φράγματα και διατρήσεις αρκούσαν για τα επόμενα τρία χρόνια και όμως προχώρησε η υπογραφή της συμφωνίας για αύξηση της δυναμικότητας από 20,000 σε 30,000 κυβ. μέτρα νερού ημερησίως, με κόστος πέραν των 20 εκ, ευρώ.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε απερίφραστα ότι θα προχωρήσει να διορίσει ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα και οι όποιες ευθύνες να αποδοθούν.

Η Επιτροπή μελέτησε σήμερα την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2011 και ζήτησε εξηγήσεις για καθυστερημένα έσοδα στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ύψους 138 εκ. ευρώ, πλέον 30 εκ. για τόκους, σύνολο δηλαδή 170 εκ. ευρώ στο οποίο συνεισφορά έχουν στα οφειλόμενα οι Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και τα συμβούλια υδατοπρομήθειας παγκύπρια.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις εισπράξεις από την παροχή νερού στις κοινότητες και στους δήμους για εκτέλεση άλλων έργων στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό συνεπάγεται τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Ανέφερε ότι ζητήθηκε για το θέμα πληροφόρηση από την νομική υπηρεσία, λέγοντας ότι επιβάλλεται η ψήφιση κανονισμών για τιμολόγηση του νερού, ώστε να επιβληθεί τάξη στη διαχείριση, είσπραξη και απόδοση των τελών στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΜ)

Keywords
Τυχαία Θέματα