Ερευνα Ινστιτούτου Κύπρου και Μαξ Πλανκ για κίνδυνο ραδιενεργού μολύνσεως

17:22 25/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η δυτική Ευρώπη διατρέχει παγκοσμίως τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από ραδιενέργεια σε περίπτωση πυρηνικών ατυχημάτων, όπως συνάγεται από έρευνα επιστημόνων του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία και του Ινστιτούτου Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κύπρου, η έρευνα έδειξε ότι καταστροφικά πυρηνικά ατυχήματα, όπως στις περιπτώσεις του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα, είναι πιο πιθανό να συμβούν από ό,τι είχε

αρχικά εκτιμηθεί.

Οι ερευνητές υπολόγισαν, με βάση τις ώρες λειτουργίας όλων των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων και τον αριθμό των πυρηνικών ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, ότι παρόμοια ατυχήματα είναι πιθανόν να συμβούν μία φορά κάθε 10 έως 20 έτη, δηλαδή περίπου 200 φορές συχνότερα σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις.

Οι επιστήμονες επίσης θεωρούν ότι, σε περίπτωση ενός τέτοιου καταστροφικού περιστατικού, περίπου η μισή ποσότητα ραδιενεργού υλικού (όπως το καισίο-137) θα εξαπλωθεί σε ακτίνα άνω των 1.000 χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου αντιδραστήρα.

Σήμερα λειτουργούν 440 πυρηνικοί αντιδραστήρες, ενώ σχεδιάζονται άλλοι 60 και η έρευνα δείχνει επίσης ότι η Δυτική Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο ραδιενεργού μόλυνσης, εξ αιτίας του ραδιενεργού ισοτόπου καισίου-137, μία φορά κάθε περίπου 50 έτη από ακτινοβολία άνω των 40.000 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο, κάτι που αποτελεί και το όριο χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως μολυσμένης με ραδιενέργεια σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Βάσει των πορισμάτων τους, οι ερευνητές ζητούν να γίνει επαναξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κύπρου, το πρόσφατο ατύχημα στον αντιδραστήρα της Φουκουσίμα έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας, ενώ οδήγησε τη Γερμανία στη σταδιακή εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα, καθηγητής Jos Lelieveld, Διευθυντής του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ και Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου δήλωσε ότι, ”μετά από τη Φουκουσίμα, τίθεται το ερώτημα πιθανής επανάληψης ενός ανάλογου περιστατικού, καθώς και η δυνατότητα υπολογισμού του ραδιενεργού νέφους με την χρήση των ατμοσφαιρικών μοντέλων μας”.

”Αν ένα νέο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα συμβεί στη Δυτική Ευρώπη”, είπε ο καθηγητής, ”υπολογίζεται ότι περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι θα μολυνθούν από ραδιενέργεια, ενώ στην πυκνοκατοικημένη Νότια Ασία ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος και εκτιμάται ότι η ραδιενέργεια θα μολύνει περίπου 34 εκατομμύρια ανθρώπους και στην Ανατολική Ασία και ΗΠΑ η ραδιενεργή μόλυνση υπολογίζεται ότι θα πλήξει 14 έως 21 εκατομμύρια άτομα”.

”Η εγκατάλειψη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας από τη Γερμανία θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης της χώρας από ραδιενέργεια, ενώ ο κίνδυνος θα μειωθεί δραστικά αν και οι γειτονικές χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας”, δήλωσε ο κ. Lelieveld.
”Χρειαζόμαστε όχι μόν

Keywords
Τυχαία Θέματα