Έρευνα για τις αποκαλύψεις Σνόουντεν προαναγγέλλουν τα Ηνωμένα Έθνη

12:07 3/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη διεξαγωγή έρευνας επί της λειτουργίας των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας προαναγγέλλει με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα τρομοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπεν Έμερσον.

Αφορμή για την έρευνα στάθηκαν οι αποκαλύψεις λεπτομερειών για προγράμματα παρακολούθησης τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τις υπηρεσίες NSA

των ΗΠΑ και GCHQ της Βρετανίας. Τις αποκαλύψεις έχει κάνει ο Guardian με βάση τα έγγραφα που έχει θέσει στη διάθεσή της ο πρώην υπάλληλος της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο διακεκριμένος Βρετανός νομικός γράφει πως η έρευνα θα εξετάσει επίσης το κατά πόσο το βρετανικό Κοινοβούλιο έχει παραπλανηθεί αναφορικά με τις ικανότητες του Κυβερνητικού Κέντρου Επικοινωνιών (GCHQ). Αντικείμενο της έρευνας θα είναι και το επίπεδο εποπτείας και ελέγχου της λειτουργίας της υπηρεσίας, κατά πόσο δηλαδή πληροί τα κριτήρια των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τον κ. Έμερσον οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν αφορούν ζητήματα που βρίσκονται «στην κορυφή των θεμάτων που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος». Προσθέτει ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν καθήκον και δικαίωμα να δημοσιεύουν ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες της GCHQ και της NSA. «Ο ισχυρισμός ότι αυτού του είδους η υπεύθυνη δημοσιογραφία μπορεί με κάποιον τρόπο να εξισωθεί με τη συνδρομή και παρακίνηση τρομοκρατικής ενέργειας πρέπει να απορριφθεί με τρόπο αποφασιστικό», σημειώνει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το αίτημα ορισμένων βουλευτών των Συντηρητικών να αντιμετωπίσει ο Guardian ποινική δίωξη είναι «εξωφρενικό».

Σκοπός της έρευνας είναι να διατυπώσει συστάσεις προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του χρόνου.

Η παρέμβαση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών έρχεται την ημέρα που ο διευθυντής της εφημερίδας Guardian Άλαν Ράσμπριτζερ, καθώς επίσης ο διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας σερ Μπέρναρντ Χόγκαν-Χάου και η αναπληρώτρια διοικητής Κρεσίντα Ντικ θα καταθέσουν ενώπιον της Μικτής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής.

Η επιτροπή πραγματοποιεί τη δική της έρευνα επί των πρακτικών αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών από τις κρατικές αρχές. Τον περασμένο μήνα, σε μια σπάνια κοινή δημόσια εμφάνιση, οι επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας MI5, MI6 και GCHQ είχαν κατηγορήσει τον Σνόουντεν για διαρροή λεπτομερειών που συνιστούν «δώρο για τους τρομοκράτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα