ΑΚΕΛ: Να αντιδράσουν οι πολίτες στις ιδιωτικοποιήσεις

11:44 3/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση ότι οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουν στις ιδιωτικοποιήσεις εξέφρασε το ΑΚΕΛ δια του Εκπροσώπου Τύπου του Γιώργου Λουκαΐδη, ο οποίος σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις για την οικονομία και την κοινωνία.

«Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στους

ημικρατικούς οργανισμούς οι οποίοι με τη στάση εργασίας στέλνουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης για αποτροπή του ξεπουλήματος και της παράδοσης των οργανισμών αυτών στα χέρια ντόπιων και ξένων μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης.

Έκανε επίσης λόγο για «αλαλούμ δηλώσεων» της Κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «άλλοτε υπερασπίζεται φανατικά την πάγια πολιτική του ΔΗΣΥ υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, άλλοτε παρουσιάζεται έτοιμη δήθεν να συζητήσει εναλλακτικές λύσεις και άλλοτε αναζητεί άλλοθι στην τρόικα και επιχειρεί τη διαστρέβλωση της πρόνοιας που υπήρχε στην κατ’ αρχήν συμφωνία για το μνημόνιο».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι «επί της ουσίας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία μέχρι κι αυτή την ώρα που προχωρεί με την έγκριση του πλάνου των ιδιωτικοποιήσεων, η Κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός και πολιτικός διάλογος υλοποιεί βήμα με βήμα το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Προειδοποίησε ότι «οι συνέπειες θα είναι δραματικά αρνητικές για την κυπριακή οικονομία και την κοινωνία από την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών». Ως προς αυτό αναφέρθηκε στη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων, ολιγοπωλίων και καρτέλ κάτι που θα επιφέρει, όπως είπε, “σημαντική αύξηση των τελών και αντίστοιχα μείωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών».

«Κατά συνέπεια, είναι οι πολίτες στο σύνολό τους που θα καλεστούν εκ νέου να πληρώσουν το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων, προς όφελος πάντα της κερδοσκοπικής μανίας των ξένων πολυεθνικών ή ντόπιων ιδιωτικών συμφερόντων που αδημονούν να περάσουν στα χέρια τους το δημόσιο πλούτο έναντι πινακίου φακής», ανέφερε.

Ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε τη θέση ότι «οι αρνητικές συνέπειες επεκτείνονται στη σημαντική απώλεια εκατοντάδων εκ. εσόδων για το κράτος και την κοινωνία, στους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, στην απώλεια ενός βασικού αναπτυξιακού εργαλείου που έχει στα χέρια του το κράτος καθώς και στις απολύσεις και στο βάναυσο κούρεμα μισθών και δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους που θα διατηρήσουν τη θέση τους».

«Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να αντιδράσουν απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές της λιτότητας, των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους από τη λεηλασία που επιβάλλεται προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα