Επίθεση Σαμαρά κατά άκρας αριστεράς και άκρας δεξιάς σε ημερίδα κατά της βίας των άκρων

18:09 13/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ημερίδα με θέμα τη βία των άκρων πραγματοποίησε σήμερα η ΟΝΝΕΔ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή νεολαιών κομμάτων της κεντροδεξιάς από όλη την Ευρώπη, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Τα τελευταία χρόνια, σε πάρα πολλές χώρες, δοκιμάζονται οι αντιπροσωπευτικοί

θεσμοί, κυρίως σε εκείνες τις χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα και την ύφεση», παρατήρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «τα αίτια είναι πολλά, κυρίαρχα είναι δύο: είναι η απογοήτευση από τη διάψευση προσδοκιών και ο φόβος για το τι περιμένει αυτό τον κόσμο αύριο. Φόβος που έχει να κάνει κυρίως με την ανεργία, την ανεργία που διογκώνεται, ιδιαίτερα στα νέα τα παιδιά – στην Ελλάδα έχουμε φτάσει ένα εκρηκτικό ύψος του 60% για τους νέους ανθρώπους- αλλά και τη δημόσια ασφάλεια που δοκιμάζεται μαζί και με τα κύματα λαθρομετανάστευσης που και αυτά πολλαπλασιάζονται».

Αναφερόμενος στη βία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση τόσο στην «άκρα αριστερά» όσο και στην «άκρα δεξιά» λέγοντας ότι «η άκρα Αριστερά συναντά την αναρχία, με το λαϊκισμό να αποτελεί το συνδετικό τους κρίκο. Όμως, δυστυχώς ο λαϊκισμός, όταν συνδυάζεται με την απόγνωση και τη δημαγωγία, μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο επικίνδυνος. Το είδαμε στα επεισόδια βίας σε πολλές χώρες, αλλά και σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας. Και η άκρα Δεξιά, επίσης, συστηματικά καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία και δηλητηριάζει τις κοινωνίες» και πρόσθεσε ότι «το χειρότερο είναι ότι και τα δύο άκρα τροφοδοτούν το ένα το άλλο. Και διαλύουν τις κοινωνίες».

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας ότι οι πολίτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών περνούν δύσκολα, ενώ αναφερόμενος στη βία και τον «εξτρεμισμό» ανέφερε ότι «τη βία, λοιπόν, πρέπει να την καταδικάζουμε στην οποιαδήποτε μορφή της, από όπου και αν προέρχεται. Δίχως καμία απολύτως έκπτωση. Διότι αν της δώσουμε χώρο, θα διαλύσει την κοινωνία», προσθέτοντας ότι «σ’ αυτή τη μάχη θεωρώ ότι έχουμε δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα: Πιστεύουμε εμείς στη Δημοκρατία, την οποία αυτοί απεχθάνονται και δεν ντρεπόμαστε γι’ αυτή την πίστη μας στη Δημοκρατία και για τις ιδέες μας. Δεν χρειάζεται να κρύψουμε το πρόσωπό μας με κουκούλες, για να πούμε εκείνα που πιστεύουμε. Ούτε εκφραζόμαστε με άναρθρες κραυγές. Εμείς πιστεύουμε στην ατομική ελευθερία, αλλά και στην ατομική ευθύνη. Όπως πιστεύουμε και στη συνισταμένη των ατομικών συνειδήσεων: Η συνισταμένη των ατομικών συνειδήσεων είναι η ωριμότητα ενός ολόκληρου λαού να αποφασίζει για την τύχη του, όποτε του δίνεται αυτή η επιλογή».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη βία εχθρό της Δημοκρατίας, το έγκλημα εχθρό της κοινωνίας και την ανοχή στη βία και στο έγκλημα ως υπονόμευση της Δημοκρατίας και διαλυτικό της κοινωνίας, λέγοντας ότι «η βία στηρίζεται στην αυθαιρεσία του ισχυρότερου. Η Δημοκρατία στηρίζεται στο νόμο, στη θέληση της πλειοψηφίας και στο δημόσιο συμφέρον. Και εδώ είναι ακόμα μια άλλη διαφορά που έχουμε με τους ακραίους. Εμείς δουλεύουμε για το καλό των χωρών μας, δίχως να δείχνουμε μίσος για κανένα».

Καταλήγοντας ο Έλληνας Πρωθυπουρός ανέφερε ότι «στις δύσκολες ώρες γυρνάμε στα θεμελιώδη: Σε ιδανικά Ελευθερίας, Δημοκρατίας, αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας. Νιώθω συγκίνηση που είμαι εδώ ανάμεσά σας, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινές αναφορές σε κοινές ιδέες και ιδανικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα