Επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις μετά τις επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα αναμένει ο Έρογλου

17:30 19/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Την άποψη ότι οι διασταυρούμενες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα θα δώσουν ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις διατύπωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου σε επίσκεψη του συνδέσμου συνταξιούχων αγωνιστών.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου ευχαρίστησε το σύνδεσμο για τη στήριξη που του προσφέρει και πρόσθεσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσπαθεί για μια γερή συμφωνία που θα προφυλάσσει τα οφέλη των Τ/κ.

Οι προτάσεις

της άλλης πλευράς στο τραπέζι πρέπει να είναι εφαρμόσιμες, ανέφερε, που να αποδέχονται τις δύο ισότιμες συνιστώσες πολιτείες στην Κύπρο και την ύπαρξη των δύο «λαών» και προς όφελος αυτών των δύο «λαών». «Δείχνοντας σεβασμό σε κάποια δικά τους δικαιώματα και αυτοί πρέπει να δείξουν σεβασμό στα δικά μας δικαιώματα. Σε αυτά τα χώματα μπορεί να είναι πιθανό το να ζήσουμε μέσα σε ευμάρεια και ασφάλεια, μόνο με τον σεβασμό ο ένας στα δικαιώματα του άλλου».
Ο κ. Έρογλου σημείωσε τη στήριξη που έχει λάβει από κάθε τμήμα του «λαού», λέγοντας πως το άτομο που το έχει εκλέξει ο «λαός» πρέπει να σκέφτεται τα συμφέροντα του καθενός και πως δεν λαμβάνει στα σοβαρά τα σχόλια ότι είναι αδιάλλακτος χωρίς να έχει παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών. «Θα δούμε τι θα φέρουν οι Ε/κ στο τραπέζι. Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη και έχει τεθεί, ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ του τ/κ λαού και του ε/κ. Εάν και η ε/κ πλευρά έχει πρόθεση για μια συμφωνία με το να φέρει προτάσεις που μπορούν να γίνουν αποδεκτές, που φέρουν πιθανότητες να γίνουν αποδεκτές, θα διευκολύνει την δουλειά και των δύο πλευρών».

Σε δηλώσεις του σε άλλη επίσκεψη των κοινοταρχών της κατεχόμενης Λευκωσίας, ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι στόχος είναι μια συμφωνία για να ζήσουν οι Τ/κ με ασφάλεια και άνεση, χωρίς να ζήσουν τις εντάσεις του παρελθόντος, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σε κάθε τι που θέλουν και οι δύο πλευρές, αλλά είναι σημαντικό να βρεθεί ένα κοινό σημείο.
Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με το να δίδεις μόνο, όταν δίνεις κάτι πρέπει και να παίρνεις κάτι, συνέχισε ο κ. Έρογλου κάνοντας λόγο για βασικό στόχο που είναι η επίτευξη συμφωνία που θα βασίζεται στο ίσο καθεστώς των δύο συνιστώντων πολιτειών, στην πολιτική ισότητα, την διζωνικότητα και την δικοινότητα.

Αυτές, είπε, έχουν γίνει παράμετροι των ΗΕ, αλλά δεν είναι δυνατό να μιλάμε γι’ αυτές αν δεν υπάρξει μια συμφωνία, λέγοντας ότι θα υπάρξει διάλογος με την κοινωνία πριν πάμε για δημοψήφισμα και πως από καιρού εις καιρόν, κατά τις διαπραγματεύσεις, θα καθιστά ενήμερο τον «λαό» και είναι αυτός που θα πει ναι ή όχι σε μια συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα