Την πρότασή της για εκσυγχρονισμό των ημικρατικών επαναφέρει η Συμμαχία Πολιτών

16:38 19/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Όταν θα σταματήσει ο έλεγχος των Διοικητικών Συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών από το κομματικό κατεστημένο και η επιβολή του ρουσφετιού και της ημετεροκρατίας, τότε μόνον θα τερματισθεί η κομματική διαπλοκή και τα σκάνδαλα, τα οποία ταλαιπωρούν τους οργανισμούς αυτούς και που τους έχουν οδηγήσει στα σημερινά τους προβλήματα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, επαναφέροντας στο προσκήνιο δική τους πρόταση για εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών με την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή.

Σε δηλώσεις του σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών,

ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι “ο Υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, δήλωσε ότι, εάν εξασφαλισθεί `διά μαγείας` -όπως είπε- το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, που απαιτείται στο Μνημόνιο, να αναθεωρηθεί ό,τι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και να διαφοροποιηθούν και όχι να αναιρεθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις”.

“Θέλουμε να πούμε στον Υπουργό Οικονομικών”, είπε, “ότι το ποσόν αυτό μπορεί να εξευρεθεί, μετά από συγκεκριμένες μελέτες και όχι δια μαγείας”.

“Προκαλούμε τον Υπουργό Οικονομικών”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “να δώσει στη δημοσιότητα τι μελέτες έκανε το Υπουργείο του και η Κυβέρνηση, όλον αυτόν το χρόνο που πέρασε, για να εξεύρει εναλλακτική λύση για το ποσόν του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ”.

Ουσιαστικά, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, “η Κυβέρνηση κωλυσιεργούσε, προκειμένου να φέρει τα πράγματα στο τελευταίο λεπτό, έτσι ώστε εκβιαστικά να επιβάλει τη δογματική της θέση για ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών”.

“Υπενθυμίζουμε στον Υπουργό Οικονομικών”, είπε, “ότι ως Συμμαχία Πολιτών, καταθέσαμε στον ίδιο και στη Βουλή και στα κοινοβουλευτικά κόμματα ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, με βάση την οποία εξευρίσκεται το 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να υπάρξει ανάγκη ξεπουλήματός τους σε τιμή ευκαιρίας”.

Δυστυχώς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμμίαν απάντηση και κανένα σχόλιο επί της πρότασής μας από τον Υπουργό Οικονομικών και αμφιβάλλουμε αν την έχουν καν διαβάσει”.

Όπως ανέφερε, “ο Υπουργός, στη δήλωση του, είχε πει ότι αρχίζουν οι ημικρατικοί οργανισμοί να σκάζουν ο ένας μετά τον άλλο στα χέρια μας”.

“Οι ημικρατικοί οργανισμοί”, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, “αντιμετωπίζουν προβλήματα, διότι, απλούστατα, όλα αυτά τα χρόνια, όπως και η σημερινή Κυβέρνηση, ελέγχονται από το κομματικό κατεστημένο” και “είναι η κομματικοποίηση των Διοικητικών Συμβουλίων και η επιβολή του ρουσφετιού και της ημετεροκρατίας, που έχει οδηγήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς στα σημερινά τους προβλήματα”.

“Ως Συμμαχία Πολιτών”, δήλωσε, “καταθέσαμε πρόταση για εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών με την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει και τη διοίκηση των ημικρατικών οργανισμών, για να τερματισθεί ο κομματικός παρεμβατισμός”.

“Προτείναμε την ψήφιση νόμου που θα απονέμει προσωπικές αστικές και ποινικές ευθύνες στα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, για να είναι υπεύθυνα για τις πράξεις, αλλά και τις αποφάσεις και παραλείψεις τους” και “προτείναμε τη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής, στην οποία θα αποτείνονται οι πολίτες που τηρούν τα προσόντα και η ανεξάρτητη αυτή Αρχή να κρίνει την καταλληλότητα αυτών που μπορούν να στελεχώνουν τα Διοικητικά Συμβούλια”, συμπλήρωσε.

“Προτείναμε ακόμη”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “να καθορισθούν με νόμο τα συγκεκριμένα προσόντα που πρέπει να πληροί ο κάθε υποψήφιος, ανάλογα με τη φύση των εργασιών και το χαρακτήρα του ημικρατικού οργανισμού”.

Keywords
Τυχαία Θέματα