Επιστολές Αναστασιάδη σε Μπαρόζο-Ρομπέι και απάντηση στον Ντράγκι
Επιστολές προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι θα απευθύνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στις οποίες θα αναφέρεται στην ανάγκη πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου με την παραχώρηση επιπλέον βοήθειας ενόψει των κρίσιμων στιγμών που περνούμε.
Ο κ. Αναστασιάδης θα απαντήσει επίσης στην επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Μάριο Ντράγκι σχετικά με το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.
«Στην επιστολή μου θα εξηγώ ότι στην Προεδρική Δημοκρατία οι εξουσίες είναι διακριτές, το κοινοβούλιο έχει τη δική του ευθύνη ελέγχου των αξιωματούχων της πολιτείας, και στα πλαίσια διερεύνησης των όσων έχουν ακολουθήσει μετά από μιαν επιστολή ή έγγραφο του κ. Δημητριάδη έχει κάθε εξουσία να το πράξει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι διαδικασία απόλυσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», είπε ο κ. Αναστασιάδης του, σε δηλώσεις του μετά το 16ο συνέδριο της ΔΕΟΚ.
Πρόσθεσε πως κάποιοι παραπληροφόρησαν τον κ. Ντράγκι.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για επικοινωνία του με τον Επίτροπο της ΕΕ Όλι Ρεν, ενόψει της συνεδρίας του Eurogroup, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτό αποτελεί γεγονός και η επικοινωνία αφορούσε κατά κύριο λόγο τις προσπάθειες που καταβάλλουμε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά κάτω από τις σημερινές συνθήκες.
«Σήμερα θα απευθύνω επιστολές και προς τον κ. Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι όπως βεβαίως θα απαντήσω και στην επιστολή του κ. Ντράγκι», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως οι επιστολές προς τον κ. Μπαρόζο και τον Βαν Ρομπέι θα αναφέρονται στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου με την παραχώρηση επιπλέον βοήθειας ενόψει των κρίσιμων στιγμών που περνούμε σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και των μέτρων που μας επέβαλαν.
Ερωτηθείς τι θ απαντήσει στον κ. Ντράγκι, είπε: «Αυτά που πρέπει».
Κληθείς να πει αν υπάρχει παρέμβαση στην κυριαρχία του κράτους όταν απευθύνεται μια τέτοια επιστολή ή παρερμηνεύθηκε η επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θεωρεί ότι παρερμηνεύθηκε.
«Εκείνο το οποίο αναφέρει είναι ότι είναι ανεξάρτητος θεσμός, που δεν χρειάζετο να λεχθεί, αλλά κάμνει μνεία και στους λόγους βάσει των οποίων θα μπορούσε να διωχθεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως «στην επιστολή μου θα εξηγώ ότι στην Προεδρική Δημοκρατία οι εξουσίες είναι διακριτές, το κοινοβούλιο έχει τη δική του ευθύνη ελέγχου των αξιωματούχων της πολιτείας, και στα πλαίσια διερεύνησης των όσων έχουν ακολουθήσει μετά από μιαν επιστολή ή έγγραφο του κ. Δημητριάδη έχει εξουσία να το πράξει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι διαδικασία απόλυσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Κάποιοι παραπληροφόρησαν οπωσδήποτε τον κ. Ντράγκι».
Ερωτηθείς πώς εκτοξεύθηκαν στα 23 δις ευρώ οι ανάγκες της Κύπρου τους τελευταίους τρεις μήνες, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν νομίζω να είναι τους τελευταίους τρεις μήνες. Είναι γενικότερα είναι η όλη καθυστέρηση που οδήγησε εδώ που οδήγησε. Θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα”.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Για όσους είναι γεννημένοι μεταξύ 1950-1985....
- Νανά Καραγιάννη: Είναι πλέον στο κόκκινο. Στην Κύπρο αναζητά την υγεία και το μέλλον της
- Πρόγραμμα απασχόλησης 35.000 ανέργων έως 29 ετών: Αιτήσεις
- Η επιχείρηση «κατέρρεε» αλλά ο επιχειρηματίας φυγάδευε χρυσό στη Γερμανία
- Ο Άκης Πετρετζίκης και η Demy είναι αχώριστοι!
- Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ από το 2014
- Ποιος είναι ο Ρώσος μεγιστάνα που αγόρασε τον Σκορπιό
- Σκορπιός, το ιστορικό νησί στα χέρια ενός Ρώσου μεγιστάνα [εικόνες]
- Γονείς βρήκαν νεκρή την 22χρονη κόρη τους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις OnlyCY
- Ρυθμίσεις χρεώσεων προς όφελος πελατών, προχωρεί η Ελληνική Τράπεζα
- Απαγορευτικό της Σολωμού σε συνεργασία Μουζουράκη – Αθανασίου
- Αυθαίρετες οι απαιτήσεις της Τρόικας, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι
- Συμφωνία συνεργασίας με τη Deloitte για έρευνα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος
- Συνάντηση Κάμερον-Μέρκελ στο Βερολίνο

- Τελευταία Νέα OnlyCY
- Ρυθμίσεις χρεώσεων προς όφελος πελατών, προχωρεί η Ελληνική Τράπεζα
- Συνάντηση Κάμερον-Μέρκελ στο Βερολίνο
- Απαγορευτικό της Σολωμού σε συνεργασία Μουζουράκη – Αθανασίου
- Αυθαίρετες οι απαιτήσεις της Τρόικας, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι
- Συμφωνία συνεργασίας με τη Deloitte για έρευνα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος
- Το ασπράδι των αυγών ρίχνει την αρτηριακή πίεση
- Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στις 18 Απριλίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα «μαγικά» του Ροναλντίνιο μέσα από κινούμενες εικόνες [βίντεο]
- 50χρονη, στην Πάτρα, κατηγορείται για τον θάνατο 90χρονου που είχε γνωρίσει στην Ανίτα Πάνια
- Ο Λοβέρδος λέει στον Βρούτση πώς να σώσει το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία
- 20χρονος υποχρέωσε την πρώην του να τον ακούσει να αυτοκτονεί- Επεσε από γκρεμό 100 μέτρων [εικόνες]
- 15 προσλήψεις επιστημόνων στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ
- Η επιχείρηση «κατέρρεε» αλλά ο επιχειρηματίας φυγάδευε χρυσό στη Γερμανία
- Τραγωδία στην άσφαλτο: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες στην Εγνατία Οδό
- 12/4/1941: Όταν η Γερμανία βύθιζε πλωτά νοσοκομεία! Η τραγωδία του πλοίου ΑΤΤΙΚΗ